Припрема...

21. јануара 2012.

Очекујемо да власт поштује одлуке суда


 

На ванредној конференцији за новинаре, говорио је члан Извршног одбора ДСС Миленко Јованов. Он је рекао да Демократска странка Србије до сада није иступала у јавности поводом питања спорних мандата у СО Кикинда,али да је тренутна ситуација у граду ванредна, да су се неки представници странака огласили, али и да се из изјава појединих представника власти назире у ком ће се правцу ствари даље одвијати.

Желео бих да, најпре, подсетим да је Демократска странка Србије једина странка у локалном парламенту која, након сукоба у тадашњој Српској радикалној странци, није желела да учествује у расподели туђих мандата. Такође, Демократска странка Србије је једна од ретких политичких странака која је била против решења да мандати припадају одборницима, или посланицима, јер смо сматрали да такво решење не одговара нашем изборном систему, као ни околностима у којима се Србија налази. Ипак, све ово време, једна странка, Демократска странка, инсистирала је на томе да мандати не припадају странкама, него посланицима и одборницима. Сетимо се наступа господина Ненада Константиновића који се јавно хвалио у Скупштини како не поштује Устав и не признаје бланко оставке итд.

Међутим, чини се да сада, када по одлуци суда то правно решење – да су одборници власници мандата, треба спровести у пракси, Демократска странка има другачији став. Нас је забринула изјава начелника општинске управе, Бранка Љубоје, који је најавио да ће да тражи мишљење министарства о томе како да спроведе одлуку суда. Сматрамо да се овде заправо ради о најави опструкције спровођења одлуке судског органа. Када кажем да се најављује опструкција не кажем то јер сматрам да је господин Љубоја злонамеран, него се просто подсећам на његово понашање и улогу коју је имао у време изгласавања самодоприноса. И тада је тврдио да је у праву максимално одуговлачио са поштовањем закона, питао Министарство, све док Вук Ђоковић није поништио самодопринос. Сада то исто најављује, пошто ће његова преписка са Министарством траје до расписивања избора.

Демократска странка Србије сматра да је овакво понашање недопустиво и да је потребно да се ово питање реши што пре, односно да се судска пресуда у потпуности испоштује. Желео бих још само да упутим поруку грађанима Кикинде да добро обрате пажњу на понашање Демократске странке у наредном периоду, јер ће се показати да ли власт за њих има цену, или како они воле да кажи, да ли власт има алтернативу

Новинар: У изјавама представника власти нема тврдњи да се мандати неће вратити, него се само тражи начин да се то изведе.

М. Јованов: Нема потребе да се било ко овде прави наиван. Знамо добро који су мандати додељени након раскола у СРС. Када су делили туђе, није им требало савет из Министарства како да поступе. Дакле, сда треба да ураде исто оно што су урадили пре три године, само обрнутим редоследом – да својима узму мандате и да их доделе онима који су одборници по пресуди суда. Што се тиче дописивања са министарством то је као када бих ја прелазио улицу и причао мобилним телефоном, полицајац ми напише пријаву, прекршајни судија ме осуди, а ја му кажем како не знам како ћу да поступим по његовом решењу, па ћу да питам министра полиције и правде. Нека они врате мандате, па нека питају кога хоће и шта хоће. Али мора да се зна да уколико дође до повишених тензија у граду, политичке или било какве друге нестабилности, због питања мандата, искључиви кривац биће Демократска странка. – закључио је Јованов.