Припрема...

14. фебруара 2013.

Буџет за 2013. годину


Поштована председавајућа, даме и господо посланици, ја ћу кренути од последње реченице мог уваженог претходника који каже овај буџет представља континуитет, ја верујем да је то тачно и то је само за себе довољан разлог да не гласамо за овакав Предлог буџета. Од председника Владе смо чули да је овај буџет резултат договора, натезања и преговора, нисмо чули с ким је договорено, с ким је преговарано и ко је натегнут у овим договорима, али оно што је мој утисак од свега реченог јесте да се врло често покрајинска власт понаша као она жена што је рекла да је мало трудна. Е, тако и покрајинска власт каже буџет је у складу са Уставом, он износи 7%, али се ми жалимо Уставном суду. Па, не може бити нешто мало уставно, мало неуставно. То сте радили кад је у питању Статут, то сте урадили кад је у питању Закон о надлежностима, то сад радите кад је у питању буџет. Нема тога кад је Устав у питању, или је нешто уставно, или је нешто неуставно. Рекли су да је буџет уставан зато што вам је господин министар финансија обећао 12 милијарди, јел’ то онај исти министар финансија који је мени лично и још многим грађанима ове земље дужан 970 евра, јер је обећао 1000, па испалтио 30? Њему сте поверовали да ће он дати 12 милијарди? Одлично поверење имате. Где ћете усмерити тих 12 милијарди? Тунел кроз Фрушку гору, ми нисмо чули да је то најрационалнији, најбољи, најјефтинији пројекат, нисмо о томе овде ни расправљали, добили смо само информацију да ћете да правите тунел, а ја вас питам где је банатска магистарала. Поново ћете да улажете од Новог Сада према Срему, две најразвијеније области у Покрајини, а ми у Банату ћемо да таљигамо по путевима са рупама и бити поново потпуно одсечени комуникацијски од остатка.

Није ту господин председник Владе, али бих желео и да му честитам на томе што је заиста дирљиво видети како његови коалициони партнери критикују буџет, а онда гласају за тај исти буџет. Много жешће критике овај буџет трпи од власти, него од опозиције, с тим да он има неку магичну моћ да их убеди да и поред тих критика они за тај буџет гласају. Ја када бих изговорио све оно што су изговорили представници владајућих странака, не знам како бих могао да останем у власти, а не да гласам за овакав буџет. Али, што се самог буџета тиче, да кажем неколико ствари у вези са конкретним питањима, дакле он износи 80 милијарди 753 милиона, што је колега Будаков већ споменуо да се специјализоване услуге повећавају. Оно што је проблем, да се по тим специјализованим услугама врло често подразумева све и свашта и на тај конто уписује све и свашта, па не знамо о чему се ту на крају ради, али је интересантно да се услуге по уговору смањују за 36% у односу на претходну годину, што је очигледно доказ шта се ради и како се ради у години када су избори, и шта се ради и како се ради кад је изборна кампања. Поново се планирају субвенције у износу 5 милијарди и 57 милиона, то је већ било критиковано овде да се на нетранспарентан начин те субвенције дају и да немамо никада повратну реакцију шта се са тим субвенцијама ради. На крају, то је била замерка и државног ревизора, а не само нас.

Буџет за Секретаријат за пољопривреду 5,9 милијарди, 7% буџета је мало. За покрајину којој пољопривреда треба да буде основ развоја, премало је 7%, то мора да буде више, посебно имајући у виду да је Секретаријат за науку добио много више средстава од Секретаријата за пољопривреду, па се за науку планира неких милијарду динара више. То можда може у Швајцарској где су проблеми решени, па се улаже у науку, у Србији у којој треба да се решава питање незапослености, а пољопривреда је најбољи начин да се то питање решава, то је погрешно.

АНА ТОМАНОВА МАКАНОВА:

Ја Вас молим, време.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Ја се извињавам, завршавам у неколико реченица. Поново се планира кроз Секретаријат за науку и технолошки развој 250 милиона оних субвенција које смо такође критиковали. А на крају, о самом тексту и о самом Предлогу, бих Вас молио, господине Радоман, да обратите пажњу, да не долазите Ви у незгодну ситуацију да вам, рецимо, од раздела 20 код Покрајинског омбудсмана пише да се они баве, између осталог, заштитом и унапређењем људских права и слобода сваког лица, зајамчених Уставом повељом, Уставом, па Уставом малим словом итд, Уставна повеља не постоји у овој земљи, то је постојало у време заједничке државе Србије и Црне Горе, значи дајте бар нек’ апдејтују те своје текстове које преписују из године у годину. Хвала.