Припрема...

8. јула 2014.

Да ли је организација дочека Нове године наука, или технолошки развој?


skupstina-vojvodineПоштовани господине председниче, даме и господо посланици, ми наравно не можемо да подржимо овај предлог Одлуке о реализацији буџета и ребаланса буџета, који су били на дневном реду ове Скупштине прошле године и просто ни за то нисмо гласали и упозоравали докле ће ово и куда да води и овај Извештај показује да смо, нажалост, били у праву и ја постављам исто питање, које сам постављао и прошли пут, када је буџет био у питању, шта је заправо фискална политика или финансијска политика или економска политика, фискалну не водите, ове Владе.

Не посматрам Покрајински секретаријат за финансије и Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице просто зато што ту велика количина новца одлази, фактички, као кроз проточни бојлер, за оно да се финансирају неке обавезе које долазе буквално од Републике, па преко покрајинског рачуна, али посматрам све остале покрајинске секретаријате и мени заиста није јасно по ком основу Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој троши 11,09% буџета Војводине. Дакле, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој троши више од Покрајинског секретаријата за пољопривреду и водопривреду, а скоро десет пута више од Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Је л` то значи да смо ми овим буџетом показали, односно, ви сте показали да незапосленост више није проблем у Војводини, јер овим новцем, који добија Секретаријат господина Васина, се отприлике стање одржава, а ми се опредељујемо стратешки да се бавимо науком и техологијом и технолошким развојем, па тамо дајемо 10% буџета. Сад мени није јасно то.

С друге стране, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање 4% буџета. Умиљато јагње, је л`, господине Матејин? Умиљато јагње 4% буџета троши. На шта, за информисање толико, господин Лазаров је говорио о томе. Нека и 50% од онога што потроши Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој буду та средства која само прођу кроз буџет, па то је опет превише, у односу на оно шта су потребе Војводине, као покрајине, и грађана Србије који живе овде.

А, шта финансира Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој? 32 милиона за Центар за привредно-технолошки развој Војводине. Одем на сајт да видим шта је то и каже – основна намена овог Центра је да се у пријатном амбијенту у срцу Фрушке горе, који се простире на 2.700m2, окупе домаћи страни привредници, инвеститори, научници, да се организују маркетиншке, административне, финансијске и друге активности и да се на овом месту одржавају презентације, саветовања, симпозијуми и семинари. Као посебну своју активност којом се хвале, каже, организује незаборавну прославу Нове године, па резервишите на време један од наших високотражених празничних аранжмана. Наука и технолошки развој. Хоћете да ми објасните, је л` ово наука да се организује незаборавни провод Нове године или је технолошки развој? Сад, они који су организовали нове године,  можда знају да ту треба нека наука да се примени, како да се људи боље забаве. Е, сад, ако се тамо неке супстанце користе, онда би можда и технологија требала да се употреби. 32 милиона за некога, ко ће да организује журке и састанке.

256 милиона за основно истраживање, па онда економска класификација… Шта се истражило? Шта су истражили ти силни научници, који се баве истраживањем за 250 милиона? За науку, каже, 83 пројекта од значаја за науку, 86 милиона. По ком законском основу? Уставни суд вам је брисао науку из Закона о надлежностима. По ком законском основу сте ви потрошили 86 милиона за научне пројекте? Рећићете ми, органским законима вам је преусмерено. Одлично, покажите ми тај низ, да видим како то функционише, јер ме баш занима. Нове производње, фискална класификација 442 – производња. Каква производња? Нове технологије и изградња нових капацитета, то значи, по тим новим технологијама, па ви можете да подразумевате све живо. Субвенције 290 хиљада, каже, финансирање Туризмијада 2013. скуп студената у Будви. Шта је то, наука или технолошки развој да студенти иду у Будву?

И, онда питам и вас, као секретара, господине Радоман и све посланике, како за ово може да се гласа? Наравно, господин Лазаров је говорио, ја се нећу бавити интелигентном врстом инсеката у Војводини, која се иначе зове – комарци, који нањуше кад ће да их прскају, па беже из општине у општину, па се на то потроши 3 милиона евра у јурњави комараца по Војводини, али ми заиста није јасно какве везе све ово има са овим Секретаријатом и зашто 10% буџета потроши Секретаријат за науку и технолошки развој.

Очигледно, и тиме завршавам, извињавам се, господине Пастор, очигледно је да је и овај буџет још један и најбоље одсликава односе у владајућој коалицији, моћ појединаца у тој владајућој коалицији, одређених коалиционих партнера и да се тиме само сервисирају захтеви коалиционих партнера и појединаца, који данас ову владајућу коалицију чине. Хвала.

08052014_nauka_2Први одговор на реплику Драгослава Петровића

Мени је драго, господине Петровићу, да сте ту. Још би ми драже било да сте чули шта сам рекао, па би могли одмах да одговорите.

Не знам одакле та потреба да кажете „свако добронамеран би урадио то и то“, што значи да сам ја ваљда злонамеран. Нисам злонамеран, али имам право да питам, јер ми заиста није јасно много тога. Нека је и 6,4%, а не 11 кома не знам ни ја колико, па ми објасните која је потреба и разлог да 6,4% буде дато за науку и технолошки развој, а један зарез колико беше за запошљавање. Значи, Покрајински секретаријат за запошљавање један кома нешто учешћа у буџету. Шест пута више наука и технолошки развој. Јесмо ли решили питање незапослености, па сад се бавимо науком?

О томе да постоји војвођанска наука, боље да не улазимо у дискусију.

Што се тиче фолка и естраде, нисте ми дали одговор за „ЦеПТОР“. „ЦеПТОР“ организује незаборавну прославу Нове Године, вероватно уз Шумана, Шуберта, Чајковског или има неких других композитора који се тамо, на том незаборавном дочеку слушају. Вероватно није фолк и естрада, тако да, ако је нешто што сам рекао схваћено као инсинуација на фолк и естраду, ја се заиста извињавам. Заиста мислим да се приликом незаборавног дочека Нове Године у „ЦеПТОР-у“ слушају класици и класична музика. Хвала.

Други одговор на реплику Драгослава Петровића

Пре бих рекао да треба одузети и лако је чак и мени који са математиком немам везе, остане неких 700 милиона секретаријату, па ме утом више интересује, од тих 700 милиона, 32 милиона за Центар за привредно-технолошки развој Војводине. Сад кажете – то је за инфраструктуру, то је један запуштени објекат. Знате ли колико има запуштених објеката по Војводини, каштела, двораца некадашњих имућних људи? Хоћете све да обнављате? Зашто баш овај и зашто ваш секретаријат? Питам вас и то је одговор који ја тражим – да ли је обнављање, за шта год да сте дали тих 30 милиона, да ли је то наука или је технолошки развој, какво је име вашег секретаријата? Тамо ће се одржавати скупови. Скупови могу да се одржавају и овде. Можете и у ову салу да уложите не знам ни ја колико пара. Мислим да ви мало екстензивно тумачите надлежност вашег секретаријата, јер тај секретаријат покрива и науку и технолошки развој и запошљава преко пројеката које правите око производње итд, нове технологије – нови капацитети, шаљете студенте на „Туризмијаду 2013.“, ви све радите. Не знам шта ће вам остали секретаријати. Оставите још финансије и оставите коалиционим партнерима оно што мислите да им дате и ваш један секретаријат и решили сте све. Нема потребе ништа друго ни да постоји.

 

Извод из стенографских бележака са 33. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 2. јула 2014. године – ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2013. ГОДИНУ СА ИЗВЕШТАЈЕМ О ИЗВРШЕЊУ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2013. ГОДИНУ