Припрема...

5. јула 2011.

Док привреда пропада, власт хвали саму себе и чува Паркинг сервис


Какву шансу кикиндски привредници имају, када – извозници немају гранични прелаз, а фирме из пољопривредне делатности немају фитосанитарног инспектора.

Демократска странка Србије сматра да укидање фитосанитарне инспекције привреди Кикинде погоршава ионако тешку ситуацију. Зато се поставља питање шта је општинска власт урадила да помогне кикиндској привреди. Одговор је, нажалост, ништа.

Наиме, опште је познато да је кикиндска привреда у великој мери извозно оријентисана. Исто тако, пољопривреда представља развојну шансу како Србије као државе, тако и Кикинде. То је грана у којој се могу отворити нова радна места, у којој се може додатно повећати приход од извоза. Али какву шансу кикиндски привредници имају, када – извозници немају гранични прелаз, а фирме из пољопривредне делатности немају фитосанитарног инспектора.

Сетимо се прошлогодишњих обећања како гранични прелаз Наково само што није отворен. Као што видимо ни годину дана после ништа по том питању није урађено. Од фебруара је угашено место фитосанитарног инспектора. Ми зато постављамо питање локалној власти шта је урађено да се ово стање поправи, односно да до њега не дође. Ми сматрамо да није урађено ништа, или је урађено недовољно.

Општинска власт је показала да нема знања да решава проблеме привреде, али ни храбрости да од својих страначких колега тражи помоћ за грађане и привреду Кикинде. Представници локалне самоуправе или не смеју, или не знају да проблеме наше привреде и наших грађана представе државним и покрајинским функционерима. За то има више примера. Први је да Кикинде нема на списку од 40 градова и општина којима ће бити дате субвенције за запошљавање, али зато има „привредних чуда“ Јагодине и Зајечара. Други је пример падавина незабележених још од 1947. године које су погодиле Кикинду. Видели смо на примерима Краљева, али и последњих примера Ариља, Алексинца и других места која је погодио град, како њихови председници општине иду по министарствима, траже помоћ, појављују се на медијима… А шта су радили наши представници власти? Они су се дописивали са републиком и покрајином. Као школарци који не смеју да приђу једно другом, па се дописују преко посредника. И шта смо добили? Неки од грађана су добили по 10 000 блокова, али без додатног грађевинског материјала, као да су блокови лего коцке, па да може да се направи кућа.

Зато сматрамо да је најбоље да ова власт, пошто није способна да води град, да решава проблеме грађана и привреде, што пре напусти функције, иако им је до краја мандата остало неколико месеци, јер је сваки дан са овом влашжу само још један пропуштен дан у животу грађана и привреде Кикинде.

Демократска странка Србије сматра да је хвалисање локалних представника власти зато што раде посао за који су плаћени неукусно и крајње лицемерно! Општинској власти је у опису посла да гради канализацију и локалне путеве, тако да заиста не видимо разлог да због тога што су након три године нерада почели да раде посао за који су плаћени свакодневно држе конференције за медије и јавно се хвале. Замислите радника „Тозе“ који се сваки дан јавно хвали путем медија како је радио осам сати свој посао, или професора који свакодневно путем медија обавештава јавност да је одржао часове према распореду! Право питање за локалну власт је зашто до сада нису ништа радили и зашто су добијали добре плате за три године у којима ни ашов у земљу нису били у стању да забоду.

Што се тиче питања везаних за Метропаркинг Север, Демократска странка Србије сматра да је Уставни суд проглашењем Правилника ове фирме неуставним, отворио могућност да се ово питање реши у корист грађана.

Да је ДСС тренутно у прилици да обавља власт у општини, донели бисмо таву Одлуку да би се Паркингсервис покупио и отишао из града.

Да је ДСС тренутно у прилици да обавља власт у општини, донели бисмо таву Одлуку да би се Паркингсервис покупио и отишао из града, а видећемо шта ће локална власт да уради. Што се покушаја из ДС да се лоптица пребаци у наше двориште, желим да истакнем да ми у ДСС врло добро знамо да је Паркинг сервис у Кикинду довела некадашња радикалска власт, чији су функционери данас у СНС-у. Ипак, очигледно је да је Паркинг сервис почео да дивља и понижава грађане Кикинде управо у време ове власти, коју предводе ДС, СПС Лига, Г17 и остали. Право питање зато није зашто ДСС напада рад Паркинг система и локалне власти у вези са тим, него зашто ДС данас представља најчвршћи бедем одбране Паркинг сервиса? Каква је то тајна веза између ДС и ове фирме, када знамо да се управо ДС у предизборној кампањи залагала за раскидање уговора са овом фирмом?! Било би интересантно да се грађанима објасни шта се то у међувремену десило, па је ДС прешла пут од укидања Паркинг сервиса, до одбране ове фирме по сваку цену!