Припрема...

26. маја 2011.

ДСС против ребаланса буџета


Демократска странка Србије подсећа да смо при доношењу буџета гласали против, јер смо сматрали да се да буџет није ни штедљив ни развојни, нити ће се општине и градови у Војводини развијати, а грађанима поправити живот. На жалост, време је показало да смо били у праву. Такође, и тада смо истицали да има доста ставки према којима се не може утврдити где и како ће се новац трошити. Ту смо пре свега мислили на покрајинске фондове – за капитална улагања и за развој.

Сада покрајинска власт предлаже ребаланс буџета, којим, такође, не нуди одговор на питање како ће се новац трошити. Они само предвиђају да се још 750 милиона динара дода на ставку Фонда,  али нигде ни трага ни гласа пројектима који ће тим новцем бити финансирани.  Ни на сајту Фонда нема информација које би могле да помогну одгонетању ове енигме, пошто нигде нема ни програма рада Фонда за ову годину, а већ смо скоро на пола године, ни конкурса за пројекте. Ми постављамо питање да ли је то само случајност, или се ово ради намерно како би се новац намењен фонду трошио у складу са захтевима локалних организација Демократске странке у предстојећој изборној кампањи. На крају, било би лепо да господин Миловић, када већ одлази у Трст на место конзула, Скупштини Војводине поднесе обиман извештај о свом раду, где ће се посебно осврнути на трошење новца Фонда у општинама у којима су се одржавали избори, на започете пројекте где је од свега планираног једино ударена табла на којој пише Фонд за капитална улагања, и посебно дуговањима која Фонд има према извођачима радова.

Што се тиче новца предвиђеног за пољопривреду, ситуација је слична као и са Фондом за капитална улагања. Нема јасног плана трошења средстава, а последњи конкурс на сајту носи датум 18.11.2010. Имајући у виду то да се велики део ораница и данас налази под водом, да је пољопривредна сезона за велики број паора потпуно пропала, као и могућности економског развоја, које пољопривреда може да обезбеди, сматрамо да је овакав однос према пољопривреди скандалозан и да показује апсолутну небригу и одсуство сваког иоле смисленог плана за ову област.

Због тога што овим ребалансом  буџета, као ни самим буџетом, неће бити решено ниједно суштинско питање, нити ће због њега грађани живети боље, а због свих примедби које смо изнели, Демократска странка Србије неће подржати предложени ребаланс покрајинског буџета.

Суђење поводом прекривања споменика Јаношу Дамјаничу, заказано је за 01. јун у 10 и 40 у Ади.

Коначно су стигли позиви од стране Прекршајног суда у Сенти  поводом прекривања споменика Јаношу Дамјаничу. Суђење ће се одржати у Ади, улица Маршала Тита 37. у 10.40 часова. Желим да истакнем у име свих окривљених да се питамо зашто се овако дуго чекало на позив. Ми обавештавамо овим путем Прекршајни суд у Сенти – односно одељење у Ади да већ сада има велики број заинтересованих који желе да присуствују и буду сведоци овог суђења. Такође, ми ћемо позвати и медије да присуствују овом суђењу, јер сматрамо да ће целокупна јавност Србије бити одушевљена да види како се у Србији одговара за супротстављање и осуду злочина против српског народа.