Припрема...

24. фебруара 2011.

ДСС тражи хитну седницу због подземних вода


Демократска странка Србије захтева хитну седницу Скупштине АП Војводине на којој би се расправљало о проблемима који су изазвани атмосферским и подземним водама и које су највише погодиле северни и средњи Банат, као и делове Бачке. Стање је алармантно јер се све се чешће јављаују случајеви да падају куће, па људи остају под ведрим небом, али и велика површина плодне земље налази под водом, тако да је за један број земљорадника ова година, фактички, већ пропала, јер у њиве неће моћи до маја.
Читава ова ситуација је, заправо, само наставак проблема са водом још од летошњих поплава и зато се поставља питање одговорности покрајинске власти, јер је и лаицима било јасно да ће по отапању снега поново бити сличних проблема, а као што видимо, резултати покрајинске власти по овом питању су катастрофални. Такође, чињеница да су Воде Војводине повећале број радника за 100% у односу на пре три године, сада их има око 460, а да им истовремено недостају хидро инжењери и да пола покрајине плива, само потврђује наше раније тврдње да су покрајинска управа и покрајинска јавна предузећа одавно престала да буду сервис грађана, односно да су постала сервис за запошљавање партијских послушника странака на власти. Зато сва оправдања и покушаји пребацивања кривице на паоре, који како наводе у Водама Војводине, не плаћају накнаде за одводњавање, представљају само јефтин покушај да се побегне од властите одговорности.

Имајући у виду да стручњаци упозоравају да деловима Војводине прети прави потоп уколико се на системски начин не реши ово питање, Демократска странка Србије позива да у најкраће време сви надлежни покрајински органи јавно објаве шта планирају да ураде, као и да се недвосмислено утврди одговорност оних који, и поред сазнања у ком правцу ће се ствари одвијати, нису реаговали на адекватан начин.

Демократска странка Србије најоштрије осуђује саопштење Политичког савета ЛСВ и сматра да се из тона саопштења, као и његове садржине, јасно може утврдити да се ради о претњама целовитости државе Србије.

Интересантно је да ЛСВ није сметао покушај промене међународно признатих граница Србије, када су Албанци са Косова и Метохије 2008. године, супротно међународном праву, донели тзв. „Декларацију о независности“. Ако су тада ћутали, нема разлога ни сада да се јављају, јер су границе држава, које су уз то и међународно признате, чвршће и теже се мењају него административне границе унутар држава, било да се ради о регионима, било да се ради о покрајинама. Такође, ЛСВ је ћутала и када су представници СВМ тражили прекрајање управних округа на искључивo националној основи и у циљу стварања тзв. мађарског округа. Да ли је разлог ћутања ЛСВ то што се суштински слаже са овим активностима?

Иако Демократска странка Србије не подржава идеју регионализације, а понашање ЛСВ је најбољи доказ исправности нашег става, не можемо а да се не запитамо како то да се они који стално причају о заштити грађана и њиховог интереса нису заложили да се, грађани из општина и градова које су навели, а ту посебно мислимо на сремске општине, сами изјасне у којим би, евентуално, регионима желели да живе.

ЛСВ причом о посебној, војвођанској, историји, традицији, територији, политичком субјективитету и идентитету заправо покушава да уради оно што је пре неколико година урађено и у Црној Гори, а што је, како смо благовремено упозоравали, започето усвајањем неуставног Статута Војводине. Само још треба да сачекамо и неког „лингвисту“ из аутономашких редова који ће нас убеђивати да постоји и посебан војвођански језик, пошто су промотера за „војвођанску“ православну цркву већ пронашли у самозваним стручњацима за питања религије.

Ипак, грађани морају да знају да ЛСВ није странка која је способна и довољно снажна да на било који начин реализује ове идеје. Управо због тога, ове идеје, у дело спроводи режим Демократске странке.