Припрема...

25. децембра 2012.

Интервју за “Кикиндске”: Промена власти на дугом штапу


Цео процес прекомпоновања је водила Српска напредна странка, тако да они могу да дају прави одговор на питање зашто још увек нема промене власти. Од њих је дошао одговор да је разлог лични интерес појединаца у садашњој власти и могао бих да прихватим то објашњење. Видећемо, као прво, да ли СДПС има или нема одборника. Онда ћемо знати шта и како даље. Ако СДПС има одборника, опет та прича може да се отвори, а ако СДПС нема одборника прича је завршена

Миленко Јованов је у години на измаку био много пута у центру пажње политичке јавности, како због својих одличних наступа, за шта му признање одају и они којима се ни најмање не свиђа његова Демократска странка Србије, тако због изборних успеха, јер је предводећи локалну партијску листу прешао цензус, а заслужио је од своје странке и посланички мандат у Скупштини Војводине. Увек расположен за разговор, и овога пута Јованов је отворено за Кикиндске говорио о актуелној локалној власти, као и о неуспеху њеног прекомпоновања.

КИКИНДСКЕ: Седница је заказана за петак, шта мислите о дневном реду, као и о предлогу бу­џета за наредну годину?

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: Увек се на једној од последњих седница усвајају  извештаји и планови јавних предузећа и установа. Оно што је добро јесте да се буџет доноси у року, битно је да се не касни са тим. Што се тиче овогодишњег буџета ми смо већ неколико пута рекли шта замерамо и шта је по нама проблем. Генерално, највећи проблем са буџетом и са радом јавних предузећа је превелика потрошња, недостатак инвестиција, недостатак идеја о томе како обављати основне делатности локалне самоуправе. Имамо превелику потрошњу на плате, на разне издатке и то је оно што је погрешно и што је лоше. Први месеци рада локалне власти не дају нам за право да тврдимо другачије. Али, хајде да видимо, можда ће бити неких примедби на предлог буџета па ћемо видети како ће се у складу са тим понашати, али поучен искуствима од раније не видим да ће бити разлике у наредном периоду. Искрено бих волео да се изврше уштеде, а могуће је на много поља и да се те паре усмере на бољи живот грађана.

Председник општине је рекао да ће направити уштеде, да ће бити рационализације у јавним предузећима, али Ви и други из опозиције, тврдите да се и даље запошљавају људи у јавним предузећима по партијској основи и коалиционом споразуму?

– Не знам да ли му је то била намера, али из онога што се ради, видимо да се то не спроводи. Има ствари које су промењене на боље рекао бих, али то није довољно. Председник општине и неки други челници, чини ми се да су доступнији грађанима, да су чешће на терену. То је мој утисак и то позитиван. Али с друге стране, нису урадили ништа од тога што је било предвиђено њиховим обећањима у кампањи. Уколико бисмо извукли списак људи који су запослени у претходном периоду видели бисмо да се ради искључиво о страначким функционерима или активистима странака на власти. По мени је најневероватније да су радна места постала део коалиционог споразума. То до сада никада није био случај. Не знам за такав случај, па још да то каже високи функционер једне владајуће странке. Да каже да је његово радно место предлог коалиционог споразума. То је заиста страшно. Па шта је следеће? Шта ће следеће да буде део коалиционог споразума? То говори да је локална власт најобичнији плен до кога су игром случаја дошли и према том плену се тако и понашају. Мисле да је то добро и да то тако треба. Међутим, проблем је што све то оставља тешке последице по буџет, рад јавних предузећа и живот грађана. Имаћемо ми проблем са тим и касније. Власт ће се променити пре или касније, једног дана, и неко ће морати да се суочи са тим да има вишка у јавним предузећима, Општинској управи, да су ту уговори о делу, ангажовања разних агенција, екстерних радника и остало. Са тим се и ова власт срела. Проблем је што се због неких политичких договора није кренуло у рационализацију. Сада се та рационализација не спомиње, потпуно је занемарена. Пронашли су начин да се такво стање прикрије. Имате људе који су запослени у јавном предузећу, и када тражите списак, ту све одговара. Али када тражите колико је њих ангажовано преко омладинских или других агенција, преко уговора о делу, то нам не прикажу. То прикажу на неком другом конту и то је као све у реду, а уствари је број запослених већи и по два пута. А неко ће у једном тренутку морати те ствари да решава, да отпушта сувишне и онда ће бити оптужен за политички реваншизам.

Како се ви, као опозиција борите са тим шта и како власт ради? Колико ваше критике и предлози могу да утичу да се било шта у општини промени или покрене?

– Колико видим врло мало. До сада нисмо видели да је власт реаговала на неку нашу критику или предлог. Колико смо говорили о завршетку улице Михајла Пупина, где људи немају асфалт. Сада је најновија теза – што сте се жалили ДСС-у нека вам онда ДСС помогне. Нећу рећи ко је то рекао, али је чињеница да је речено. Значи људи неће добити ту улицу зато што су нас питали шта да раде, јер у општини нису имали слуха за њих, па су се обратили нама, како би њихов проблем барем изашао у јавност. Грађани су у нама препознали оне који се за њих боре. Ми смо сваки пут излазили у сусрет људима и тако ћемо радити и убудуће. Проблем је што оне странке које нису излазиле у сусрет грађанима, побеђују на изборима. То јесте проблем. Грађани треба да схвате да политика функционише по принципу тражили сте – гледајте. Случај је да због неког лидера странке, на локалу гласате за ту странку. То нема везе. Неће Коштуница, Вучић, Ђилас, Дачић доћи у Кикинду да живе па да због њих гласате за те странке. Већ за некога у локалу кога интересују бриге грађана и да се тиме бави. То је можда и био наш проблем што нисмо на то указивали у кампањи. Ми смо у кампању ушли позитивно, да кажемо да имамо програм и идеје, а нисмо се довољно бавили тиме да грађанима кажемо шта је све пропуштено да се уради за ове четири године, а много је тога било. Не знам шта напредњаци мисле за себе, али ја мислим да и опозиција сноси део одговорности што су грађани гласали тако како су гласали. Ми смо грађанима морали да објаснимо шта се ради. Очигледно да нисмо били довољно јасни и да нисмо показали сву погубност рада претходне власти. Можда је проблем био тај што смо имали све изборе у исто време или нешто треће. Али не могу да амнестирам себе од тога да можда нисмо људима довољно објаснили шта је конкретно наш програм нити шта су проблеми локалне власти.

Значи, мислите да власт има лош однос према вама као опозицији и то подразумева да није било никакве сарадње?

– Ниједан састанак није био, ни у прошлом мандату и у овом. Нису ни покушали да направе састанак са опозиционим странкама. Сетите се наше тезе да око кључних ствари треба да постоји консензус. Да имамо прилику да водимо град ми бисмо се са представницима странака, али и удружења у граду, консултовали, можда бисмо активирали зборове грађана, да што више грађана укључимо у доношење одлука. Ова власт се понаша овако – ви сте изгласали, ми смо направили коалицију, видимо се за четири године. Тако су се понашали и у претходном мандату. Ту нема промена.

Какву сарадњу имају опозиционе странке међу собом, с обзиром на чињеницу да није дошло до дуго најављиваног прекомпоновања власти?

– Не могу рећи да постоји сарадња, али постоји комуникација која је добра. Цео процес прекомпоновања је водила Српска напредна странка, тако да они могу да дају прави одговор на питање зашто још увек нема промене власти. Од њих је дошао одговор да је разлог лични интерес појединаца у садашњој власти и могао бих да прихватим то објашњење. Верујем да ту има истине, тај лични интерес не мора да буде неопходно материјалан. Постоје лични односи, свашта може да буде, можда је и неки приземан лични интерес. Мислим да лични разлози стоје иза неуспеха прекомпоновања. Неки лични разлози оних који су сада у власти довели су до тога да они ту власт не напуштају.

Када напредњаци кажу да ДСС није споран по питању препакивања, шта то, по Вама, заправо значи?

– Морамо то да разјаснимо. Ми пре свега нисмо били спорни за то да учествујемо у разговору и да смо вољни да ову власт мењамо. То уопште није спорно. А то да ли бисмо ми у тој власти учествовали, е то је већ дискутабилно. Ми не морамо а приори да уђемо у власт. ДСС није ничији привезак, имамо своју политику и своје ставове од којих нећемо одступати, нисмо рођени у фотељама и не морамо у њима да завршимо. Дакле, није спорно да смо ми вољни да променимо садашњу власт, а да ли бисмо се договорили да уђемо у неку нову власт озбиљна је морална дилема. О томе нисмо расправљали у општинском одбору јер та тема није дошла на дневни ред, али би то свакако била тема. Јер би бар половина власти остала иста, изашли би Лига и ДС, а ушли ми и СНС. Ми онда постављамо питање шта је ту онда квалитативан помак за град и да ли у томе треба учествовати? С друге стране, поставља се питање шта ви уствари хоћете, ако не­ћете са овима или са онима. Ми нисмо штедели СПС, њихово партијско запошљавање, понашање њихових директора, све је то била тема наших конференција. Према томе, питање је да ли бисмо прихватили на тај начин да будемо део такозваног колача. За тај део нико не може да каже да ДСС није споран. Било је разговора, а појавило се и у некаквом коалиционом споразуму да ДСС добије председника Скупштине и једног члана Општинског већа. Али, то за нас није одлучујуће. Ако ми не можемо да спроведемо политику за коју смо добили подршку грађана, онда чему све. Са напредњацима смо увек причали о томе да ли ми уопште имамо већину да нешто урадимо. Оно у чему смо се сложили, начелно, јесте да мора дође до рационализације рада у јавним предузећима и Општинској управи, да треба видети на који начин треба направити организацију установа, шта је оно што је Кикинди потребно, а шта није потребно. Нама није циљ власт по сваку цену, ми на власт не гледамо као на плен, већ на прилику да нешто урадимо. Ако неко мисли да ће задовољити ДСС тако што ће мене поставити за председника Скупштине, а Пудара у Општинско веће, и да ћемо зато да гласамо за то да је земља равна плоча коју држе на леђима четири слона, онда тај неко нити познаје нас лично, нити ДСС и грдно се вара. Имали бисмо дилема како да радимо са људима које смо до јуче критиковали, а да они настављају да раде по старом. Можда бисмо успели неке ствари да променимо. Ми у принципу имамо проблем да учествујемо у некој новој власти у којој би био СПС, а немогуће је направити без њих. Имамо проблем што је СПС био у претходној власти коју смо критиковали, што је практично поцепао коалициони споразум који смо потписали 2008. године, и што је поново направио коалициону власт супротно ономе што је могло да се уради на другој страни. И на крају што учествују у тој власти коју ми критикујемо. Онда би неко могао са пуним правом да каже да смо исти. Није проблем СПС-а као СПС-а, него говорим о перцепцији коју би грађани имали. Није поента у томе да ми нећемо са СПС-ом, него бисмо ми имали проблем да објаснимо и себи и грађанима како седимо у власти са истим онима које смо све ове године критиковали. Са напредњацима не би био проблем да будемо у коалицији, јер је то већ био случај. Прича где се све врти у круг и лоптица пребацује са једних на друге, довела је до тога да нема прекомпоновања.

Сматрате ли да су и збивања унутар СНС-а делом утицала на чињеницу да не долази до промене власти? Шта је, по Вама, заправо разлог?

– Не верујем. Свакоме је лакше да покаже прстом на другог и каже он је крив. У многим странкама нису најздравији односи, али то није разлог. То што ви бацате лоптицу на неку другу страну која нема везе са тим је чисто спиновање. Кључни разлог су лични интереси појединаца који су у садашњој власти. То претпостављам, а не тврдим. Од конкретног понашања једне одборнице добићемо одговор да ли је у питању лични интерес или нешто друго. Ако она настави да прати политику своје странке, ако остане у њој, гледаћемо на ово до сада као на њихову погрешну процену. Ако убудуће она настави да функционише као независна одборница, или буде чланица неке друге владајуће странке, онда ме нико не може убедити да се ту не ради о личном интересу.

Колико је онда реално очекивати промену власти у Кикинди?

– Видећемо, као прво, да ли СДПС има или нема одборника. Онда ћемо знати шта и како даље. Ако СДПС има одборника, опет та прича може да се отвори, а ако СДПС нема одборника прича је завршена. Нажалост, како ствари сада стоје, та прича је на јако дугом штапу.

Локална власт фингира јавну расправу о буџету

КИКИНДСКЕ: У среду је одржана јавна расправа предлогу буџета за 2013. годину, а седница на којој је између осталог и та тачка дневног реда је два дана касније. Како гледате на тај потез локалне власти?

ЈОВАНОВ: То је неозбиљно. То тумачим као фингирање намере да се грађани укључе у одлучивање. Они ће после да кажу: “Ето, била је јавна расправа, ми радимо транспарентно, први пут су грађани имали прилику да утичу на буџет”. То што суштински није тако. Волео бих да видим да неко од грађана каже да скину неком предузећу толико пара и да га пребаце другом и да они то ураде. Није ми јасна идеја да се одржава јавна раправа о буџету на тај начин, јер је то требало урадити пре него што се кренуло у писање буџета. А не да нешто напишете, па кажете: “Ево ми смо то написали, шта ви људи мислите о томе?”. Дакле, ви већ имате позицију коју браните. Ако заиста хоћете да укључите грађане, онда дате празан папир и питате их шта и како би хтели, па на основу тога правите буџет. Мислим да је њихов рад у потпуности нетранспарентан. Сама чињеница да се не зна колико је људи ангажовано по уговору о делу све говори, не морамо да идемо даље. Нема разговора и договора између опозиције и власти. То што смо ми у различитим партијама не значи да немамо добру идеју. Такво њихово понашање заправо значи да немају поштовања према нама, а самим тим не уважавају један део грађана Кикинде. Пудар и ја представљамо 1.700 људи који су гласали за ДСС, који очекују да се њихов глас чује. А они те људе третирају као да су погрешно гласали и да не постоје. Није то изум ове власти, тај континуитет траје дуго и зато је Кикинда ту где јесте.

Због негативних искустава нисмо учествовали на сеоским изборима

КИКИНДСКЕ: Како коментаришете управо одржане изборе за председнике Месних заједница?

ЈОВАНОВ: Нисмо учествовали у томе. Имамо негативна искуства из претходног периода. ДСС нема тренутно никакву власт ни на једном нивоу и врло је лако било могуће да нам се деси оно што се већ десило, да су те људе учинили зависним од новца из општине и они су прелазили у друге партије које су на власти. Проблем је што председници месних заједница немају јасну одговорност. Имате особу која ако је у стању да у општини избоксује нешто за своје село, онда ће то имати, ако не, онда не добије ништа. Она реакција после избора, где се две владајуће странке, ДС и СПС, хвале како су њихови кандидати победили, још је једна злоупотреба власти. Енигма је да се у исто време прогласи ванредно стање и распишу избори. То је потпуно невероватно. Да се на неким бирачким местима одрже избори, а на некима не одрже и онда кажете да ће то бити урађено накнадно. Није ми јасно да то тако може, али видим да кандидати нису истакли примедбе. Иначе, поента је да мора да постоји контрола рада председника месних заједница.

Нисмо још увек на том нивоу да одборник располаже мандатом

КИКИНДСКЕ: С обзиром на чињеницу да се мандати враћају, да се говори о трговини мандатима, колико је исправна законска одлука да мандат припада одборнику?

ЈОВАНОВ:  То апсолутно није добар потез, на сточној пијаци се тако не тргује. Ево у Бачу се власт мења већ трећи пут. Уместо да се баве плановима, само се од седнице до седнице намичу одборници који су у већини, и ви стагнирате. Не можете да радите ако вам стално стоји мач над главом. На шта личи да се свака три месеца мења власт. Ко ће вас схватити озбиљно? Сматрамо да Србија није дошла на тај ниво да одборник сам одлучује. Тај који је добио мандат ретко када је случај да је исфинансирао рад странке. Странка ти направи летак, нађе активисте који ће то да деле, странка ти обезбеди депозит да учествујеш на изборима, стави те на листу. Онда када добијеш мандат, странка нема ништа са тим. То је сулудо. Кажу да је решење је у томе да се промени изборни систем и да се бира на име и презиме. Опет странка треба да бира на име и презиме. Сулуда је промена изборног система. Не може у Србији неко да буде власник мандата јер се тиме, видимо, нарушава воља грађана. Воља грађана је нарушена онога тренутка када је коалиција СПС-ЈС-СДПС са шест дошла на четири мандата. То је погрешно. Решење је да вратимо оно што је некада било, док не будемо дошли дотле да грађани те ствари жигошу.

Аутор текста: Убава Ђого