Припрема...

17. маја 2013.

Извештај о пословању Завода за равноправност полова за 2012.


Поштовани председавајући, даме и господо посланици, Демократска странка Србије сматра да о раду тела које данас имамо на дневном реду и Извештају, уопште није требало данас ни да расправљамо. Једноставно, то тело је требало укинути. Сад ћу да објасним и зашто.

Члан 18. тачка 18. Одлуке Уставног суда Србије, где се оцењују одредбе члана 74. Закона о надлежностима Војводине каже – уређивање и старање о остваривању и унапређењу политике у области равноправности полова АПВ, тачка 3, дакле, да није у складу са Уставом и да Покрајина не може да има надлежност у тој области. То значи да ми треба данас да расправљамо о томе како да укинемо ову институцију, тако да господин Васин остане без половине или трећине свог Секретаријата, а не да се бавимо даљом расправом на ову тему.

Дакле, још једном кажем, Уставни суд је јасно рекао да на основу изложеног, Уставни суд утврђује да оспорене одредбе члана 74. тачка 3, 4. и 5, 3 је везана за равноправност полова, нису у сагласности са Уставом, док су неке друге у сагласности са Уставом. Према томе, оно што није у складу са Уставом и оно што не може у складу са Уставом Аутономна Покрајина да регулише и тиме да се бави, не може да буде ни предмет данашње седнице.

Међутим, имајући у виду понашање покрајинске власти, која тумачи Одлуку Уставног суда онако, како она жели, позива се на Статут или не знам ни ја на шта. Ми ћемо очигледно морати да сачекамо одлуку Уставног суда и по питању Статута, па када и Статут буде „искасапљен“, као што је „искасапљен“ Закон о надлежностима, пошто је то практично исти текст, онда ће ваљда некима доћи у главу да је време да седнемо и да пишемо нове акте, пошто ове, које сте написали, сте написали супротно Уставу Србије и не пада вам на памет, очигледно, да Одлуку Уставног суда спроведете. Настављате даље у томе, моје је било да вас упозорим. Ми у гласању нећемо ни да учествујемо, нећу уопште на било који начин да улазим у суштину нечега, што није уставно, а ви даље радите како мислите да треба. Очигледно мислите да треба даље да правите конфронтације и да даље поступате неуставно.