Припрема...

22. новембра 2012.

Извештај о раду Фонда за капитална улагања


Поштована председавајућа, даме и господо, Демократска странка Србије, односно њени посланици у Скупштини Војводине неће гласати за овај Извештај, не зато и због тога и онога што у Извештају пише, него због свега онога што у Извештају не пише.

Прво… (неко од посланика добацује са места)

АНА ТОМАНОВА МАКАНОВА: Ја вас молим, разговори утичу, деконцентришу. Ја знам да је касно и радимо дуго, али радна атмосфера је пре подне била супер, тако да издржимо до девет, десет, па ћемо бити најбољи парламент. Хвала.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: Дакле, ми смо овде тражили два пута да се Извештај Фонда за капитална улагања нађе на дневном реду ове Скупштине, пре свега због тога што је Статутом Фонда за капитална улагања прописано да се једном годишње морају подносити извештаји Скупштини Војводине.

Ако је све тако сјајно и дивно, к`о што сте нам овде испричали, ја стварно не знам зашто сте пропустили прилику да се три године хвалите вашим достигнућима.

Оно што је за нас интересантно, а што не пише у овом Извештају, то је како се добијају послови у Фонду за капитална улагања, како се ангажују подизвођачи, како је могуће да сада ухапшени ови у овој акцији око Српске Црње и касније „Боровице“, причају да су наплатили од Фонда за капитална улагања изградњу објеката који нису изграђени, је л` то неко проверавао пре него што је платио, је л` то тако – платите на „мајке ми“? Питамо који је проценат од оних фирми које се налазе на списку које испуњавају услове да раде по скраћеном поступку, пошто све радите по скраћеном поступку, фактички. Свега на прсте једне руке могу се набројати тендере које сте радили по редовном поступку, односно јавне набавке. Дакле, колико процената тих фирми добија послове? Да ли су сви једнако заступљени или има оних који су мало заступљенији од других? Како се раде послови? То је посебно питање. Како је могуће да приступни пут за мост на Тиси поправљате месец дана после изградње? Како је могуће да се тај мост прави ноћу? Како је могуће да имате неформалне представнике Фонда за капитална улагања из разних друштвених сфера по разним градовима? Да не именујем људе. Како је могуће да постоје људи који назову телефоном и кажу – овај мора да буде подизвођач? Како је све то могуће?

Што се тиче конкретно ствари које сте, господине Новаковићу, рекли, око концепције, ми не мислимо да је фарбање основних школа, сређивање вртића, изградња терена за мали фудбал капитална инвестиција. Дакле, ми управо мислимо да ви треба да објасните локалним самоуправама да Фонд за капитална улагања није фонтана жеља и да постоји нешто. Водовод јесте капитална инвестиција, канализација јесте капитална инвестиција. Базен обећан у Српској Црњи, извините, није. Како ви мислите да се то финансира после? Од чега? Ако имате општину у којој је демографија таква, да сваке године има све мање становника, која нема туристички потенцијал, нема ништа, како ће она да плаћа? Ја вам могу рећи искуство из Кикинде која има, да тако кажем, Спортски центар „Језеро“ има испоставу, један базен у једном селу око Кикинде, који се не би могао издржавати, да нема пара из буџета. Укопаћете општине, тиме што им испуњавате жеље. У Мокрину сте наравили спортску халу, коју је уважени председник Владе отворио пред саме изборе. Морала је да се заврши како знају и умеју, ни данас нема употребну дозволу. Како? То су они проблеми о којима не пише у Извештају, а који постоје. Шта ћемо са онима који кажу извођачима радова – ради, па ћемо расписати, па ћете добити?

АНА ТОМАНОВА МАКАНОВА:Молим вас, време.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:Извињавам се, али био сам и прекидан, па дозволићете једну реченицу да завршим.

Дакле, нисам никада рекао да је то организована група, која се тако понаша, али морате контролисати рад ваших људи на терену, морате контролисати оно што се догађа. Велике паре су потрошене, капиталних објеката, на жалост, и по нашем мишљењу нема. Нема Бантске магистрале, нема тунела кроз Фрушку гору, као што нема ни у Извештају, и тиме завршавам, колико се трошило у општинама у којима су били поновљени избори. То би било врло интересантно да видимо. Хвала.