Припрема...

22. новембра 2012.

Реорганизација Вода Војводине


Поштована председавајућа, даме и господо, господине Јешићу, ми у принципу не можемо да будемо против што је ово питање коначно почело да се решава и то је добро и кажу генерално у животу, кад човек има неку дилему и кад не зна на коју страну, боље да преломи, па макар како, па ће после да исправи ако је погрешио, него да оставља ствари, да гура под тепих, па да после проблем још више нарасте.

Оно око чега се ми нећемо сложити, то је начин на који се ради и господин Ристивојевић ће више говорити о томе. Дакле, ми генерално имамо став да држава не треба да се бави пословима који нису државни, него да треба да препусти то пре свега приватном сектору, али `ајде да кренемо редом.

Дакле, основна замерка или основна бојазан коју ми имамо потиче из чињенице да ће „Воде Војводине“ у наредном периоду на неки начин контролисати ове друге, који ће бити зависна предузећа у оквиру тог читавог система. По нашем мишљењу „Воде Војводине“ ни до сада нису показале да могу да контролишу прво саме себе, а како ће тек контролисати друге. Дакле, „Воде Војводине“ имају 460 запослених, по овом Извештају који је био недавно усвојен овде у Скупштини, а јуче сам, спремајући се за ову седницу, на сајту „Србија вода“ пронашао да они имају свега 139 запослених од 260 планирано по систематизацији. Е, сад, мени ту није јасно како неко, ко обухвата мању територију, има скоро три пута више запослених, од оних који обухватају већу територију. Шта се ту догађало? Дакле, „Србија воде“ обухватају територију пре свега испод Саве и Дунава.

Дакле, очигледно је да су „Воде Војводине“ такође показале неумешност у вођењу својих послова и показало се то на оним поплавама, које смо имали у Банату 2010-те, а ове године смо имали сушу. Значи, кад је суша, све пропадне, кад су поплаве, опет све пропадне и онда питамо где су „Воде Војводине“ у целој тој причи, осим што наплате одводњавање.

Желим да кажем, такође, да они нису успели да одраде и онај посао, који би требало да раде, занчи, да изврше измуљавање канала. По неким информацијама које ми имамо, 15 милиона кубика муља треба да се извуче из канала. `79. године промет робе водама у Покрајини је износио око 4,2 милиона тона. Сада долази до 2 милиона и тешко да прелази, значи 1,5-2 милиона тона, што каже да је већ употребљивост канала и уопште водених путева у Војводини у великом питању. „Воде Војводине“ не видимо да су се и ту нешто нарочито истакле.

Даље, сама санација садашњих канала, која није вршена откад су „Воде Војводине“ основане и нису показали било какву успешност у томе, би омогућила можда до 100.000 хектара у Војводини да се залива, ако би се заливало уз канал, оно земљиште 100 метара с једне, 100 метара с друге стране. По некој процени коју ми имамо, то би у великој мери помогло укупно развоју пољопривреде у читавој Србији, имајући у виду да се у читавој Републици залива свега око 25.000 хектара, што је заиста испод сваког минумума и било би добро да је више, највише од тога је у Покрајини, али било би добро да је више.

Имајући у виду све ово, да „Воде Војводине“ осим запошљавања 460 људи, не видимо где су показале умешност да руководе саме собом, имамо бојазан да неће бити у стању да руководе једним ширим сектором. Имајући у виду да ће примити посредно, проширити делатност на читаву територију Покрајине преко тих предузећа, да ће то само искористити, и то се највише плашимо, за даље запошљавање и збрињавање неких партијских кадрова, а да ће проблеми остати исти.

Оно што је добро, то је да сте се ви ухватили у коштац са овим одмах на почетку мандата. Желим вам да успете, али из ових разлога, које смо навели, ипак ћемо гласати против. Хвала.