Припрема...

25. новембра 2012.

Oсма и девета седница Скупштине АПВ


Покрајина касно поднела амандмане

Посланик Демократске странке Србије у Скупштини Војводине и портпарол покрајинског одбора те странке Миленко Јованов изјавио је данас да покрајинска власт треба да решава проблем с буџетом у договору с Владом Србије и да је прилично касно поднела амандмане на предлог Закона о буџетском систему и о буџету за идућу годину.

То треба да се ради у договору са Владом Србије а не да покрајина сваке недеље на свакој седници има надгорњавања о томе ко ће бити већи аутономаш, па једне недеље се амандмани предлажу из Савеза војвођанских Мађара а друге из Владе Војводине“, рекао је Јованов новинарима уочи седнице покрајинског парламента.

Он је рекао да је неприхватљив и начин рада покрајинске власти, када је реч о тим питањима и додао да ДСС тражи да се тај проблем у вези са буџетом решава у договору са Владом Србије.

Јованов сматра да су заједно са Владом Србије представници покрајине прво требало да виде шта се у вези са Законом о буџетском систему и буџетом планира и шта хоће да се уради новим законом.

Где су потрошене наше паре

Посланик ДСС у Скупштини Војводине Миленко Јованов изјавио је данас да се из извештаја покрајинског Фонда за капитална улагања о трогодишњем пословању неће сазнати шта је било с банатском магистралом, тунелом кроз Фрушку гору и другим капиталним инвестицијама, као ни то “где су потрошене наше паре”.

Јованов је, у паузи седнице Скупштине Војводине, рекао новинарима да је највећи проблем што је тај фонд већ три године без икакве контроле и извештаја који треба да подноси Скупштини Војводине.

Нажалост, у протеклом периоду чешће смо могли да гледамо помрачење сунца него извештај фонда за капитална улагања, који је обавезан да о свом раду и активностима даје извештаје сваке године“, рекао је Јованов.

Посланици владајућих странака, али и уз подршку опозиционих колега из Коалиције СПС–ПУПС–ЈС–СДПС-а, усвојили су предлог реорганизације водопривредне делатности у Војводини, који се заснива на докапитализацији двадесетак друштвених предузећа из те области и њихово стављање под капу ЈП “Воде Војводине”.

Миленко Јованов из ДСС-а казао је да држава не треба да се бави пословима који нису државни, већ да их препусти приватном сектору. Он је казао да у ЈП “Воде Војводине” до сад “нису показали да су у стању да контролишу сами себе, а камоли сва остала водопривредна предузећа”. Саша Сантовац из СРС-а замерио јер што се у том ЈП-у болује од превеликог броја запослених. Против предлога гласали су и посланици СНС-а.

Посланици опозиције поново су критиковали рад Фонда за капитална улагања, уз оцену да није реализован велики број започетих и најављених пројеката, што доводи у питање његов рад.

У извештају о раду од новембра 2009. до децембра 2011. године наводи се да је Фонд у том периоду донео 273 одлуке о додели средстава у укупном износу од 16 милијарди динара.

Миленко Јованов је рекао да ДСС неће подржати извештај „због свега што у њему не пише“. Не пише, како је навео, како се добијају послови, како се ангажују подизвођачи радова, како се раде послови…

Прихваћен амандман ДСС-а

Седници покрајинског парламента и по хитном поступкуНа посебној седници покрајинског парламента, која је одржана по хитном поступку, посланици су прихватили амандман републичких колега из Демократске странке Србије на предлог Скупштине АПВ за измене Закона о буџетском систему, који је тренутно у процедури Народне скупштине. Амандман, који је синоћ са 77 гласова „за“ прихватила Скупштина Војводине гласи: “Јавни приходи и примања и јавни расходи и издаци на територији аутономних покрајина посебно се евидентирају“.

Посланик Миленко Јованов је рекао да ДСС тиме жели да покаже доследност у поштовању Устава, „за разлику од оних који Устав поштују само кад су паре у питању“. Он је додао да Устав јасно прописује да покрајински буџет износи седам посто републичког, али да је проблем у томе што то свако тумачи на свој начин. Тако, по његовим речима, Републичка влада тврди да ће Војводина у следећој години имати шест милијарди више него лане, а Покрајинска влада – да ће бити око девет милијарди мање.

Јованов је истакао да ДСС жели да се приходи покрајина на јасан начин евидентирају и контролишу, као и да се убудуће избегну правдања о новцу и политичка надгорњавања.

Он је напоменуо да се амандман републичких посланика ДСС-а односи на обе покрајине, и Војводину и Косово.Покрајински премијер Бојан Пајтић рекао је да покрајинска власт нема никавог разлога да не прихвати такав предлог ДСС-а и да се евидентира све што пристиже у покрајински буџет.

Извор и фото: Танјуг, Дневник