Припрема...

29. маја 2014.

Српски је службени језик у целој Србији


Нећемо одустати од „језичке патроле“. Све што хоћемо јесте да утврдимо да ли може да се добије информација на званичном језику државе Србије, у званичним институцијама, за „Вести“ шеф војвођанског одбора ДСС Миленко Јованов објашњава најаву ове странке да ће да крену у проверу заступљености српског језика на северу Војводине.

Како коментаришете осуде којим сте изложени због тога?
Као нешто што се већ десило када се заслугом ДСС на аутобусима у Новом Саду нашла ћирилица. Изгледа да су ћирилица и постављање питања права Срба да у Србији говоре српски окидачи за дежурне антифашисте који се користе методама које су све, само не демократске. Уосталом, шта је ту спорно, због чега то није у реду? Када се за исту ствар боре војвођански Мађари, сви ћуте.

Осталог, оптужили су вас за „фашистичке методе“.
Српски је службени језик на целој територији Србије, а као што мањине имају права да говоре матерњим језиком, исто право имају и Срби. Мада, када видим неке коментаре, можда и немају. Никаквог фашизма ту нема, али када недостају аргументи нашим политичким опонентима најлакше је да етикетирају.

СНС вам оспорава да као странка имате право да пропитујете припаднике мањине о знању српског језика?
Нећемо пропитивати било кога, као што сам већ рекао. Ипак, више бих желео да чујем коментар из СНС на изјаву Виктора Орбана да је званична политика Владе Мађарске територијална аутономија за Мађаре, ма где живели у окружењу матичне земље.

Заједно с Мађарима
Како акцију мислите да спроведете?
Још размишљамо о томе, али можда ћемо да понудимо Националном савету Мађара да се придружимо њиховим патролама. Они су, пре нас најавили да ће двоје младих обилазити локалне самоуправе и фото документацијом припремити извештај о томе да ли се поштује употреба мађарског језика на зградама јавних предузећа, у формуларима, пореским службама, полицији…

Шта држава треба да предузме да знање српског за све држављање буде обавезно?
Да обави реформу образовног система за припаднике мањина који не говоре српски. Само се бојим да ће оног ко то буде предложио чекати иста салва увреда и оптужбе за фашизам. Уосталом, тако су пролазили и неки Мађари који су сматрали да у Србији треба да буде нормално да добро говоре српски.

Зашто то није учинила ДСС у време док је Коштуница био премијер?
Влада Војислава Коштунице урадила је много добрих ствари за Србију. Неке ствари није урадила. И ако је за то требала да се плати цена, очигледно је да смо је ми у ДСС не само платили, него и претплатили. И хајде сада да идемо даље и да причамо о садашњем тренутку.

 Ј. Арсеновић – Вести