Припрема...

7. маја 2010.

Треба нам јасна национална политика


Миленко Јованов из Кикинде налази се на месту портпарола Покрајинског одбора ДСС за Војводину и члана Извршног одбора ДСС. Члан је и Главног одбора Демократске странке Србије од 2007. године. У политици је од 1996. године када је као гимназијалц учествовао у протестима против тадашњег режима. По струци је дипломирани правник, ожењен и отац једног детета.

– Члан Демократске странке Србије постао сам 2001.године. Основни разлог за приступање Демократској странци Србије лежи у томе што сам у политици ДСС-а препознао политичке ставове до којих и сам држим. Ту пре свега мислим на доследну борбу за остварење националних интереса, јер за разлику од оних који су данас на власти, за ДСС само Србија нема алтернативу. За ДСС сам се определио и зато што је ДСС увек гледајући народ у очи говорила истину и водила политику која обједињава државотворна и демократска начела – каже Јованов.

Како би сте описали политичку сцену Србије данас?

На слику политичке сцене највише утиче сама Влада и владајуће странке, а ова владајућа коалиција највише личина циркус са много кловнова и једном жирафом. Лажна обећања у предизборној кампањи која су давали представници власти, од 1.000 евра за акције, преко висине пензија до приче и Косово и ЕУ, за коју видимо да се лагано претвара у Ни Косово Ни ЕУ, катастрофална економска политика која је довела до 250.000 отказа и више од 60.000 пропалих фирми, довела је до опште апатије у друштву. Ова Влада је грађане Србије најпре својом неспособношћу довела до просјачког штапа, а сада осиромашени народ понижава нудећи на овим поновљеним изборима шпорете, фармерке, кобасице, плаћање рачуна и на крају новац за гласање. О каквој политичкој сцени онда уопште може бити речи?

Демократска странка Србије ће се зато против ове владе жестоко борити, а по формирању национално одговорне власти, након наредних избора, у потпуности вратити оне вредности које су у Србији постојале за време прве Владе Војислава Коштунице, а то је најпре достојанство грађана Србије, а затим и дијалог, заједничко деловање и договор око најважнијих државних питања како са опозицијом, тако и са синдикатима, верским заједницама, удружењима грађана и сл.

 Какве су последице одлуке Скупштине Војводине о уређењу питања везанихза сукоб интереса у органима АП Војводине. Упрелазним и завршним одредбама предложено је да посланици који обављају више јавних функција могу то чинити до истека актуелног мандата у Скупштини АП Војводине. Иштван Пастор је ово решење назвао једнократним, само за овај мандат уз оцену да је реч о крајње рационалном решењу, које обезбеђује потпуно нормално функционисање и покрајинској Скупштини и свимо сталим покрајинским институцијама. Какав је став ДСС-а ?

Ради се о још једној против законитој и противуставној одлуци покрајинске власти. Ми у Демократској странци Србије смо мишљењада је ово заправо  покушај прављења опасног преседана који ће покрајинска власт примењивати и у свим будућим случајевима, а то је да сама покрајинска власт бира којијој се Закон државе Србије свиђа и који ће да примењује, а  који не. То фактички значи да се враћамо на време Устава из 1974. године,  а искуство нас учи да после тога на ред долазе „добросуседски односи“.

Закон о антикорупцијској агенцији је потпуно јасан и он каже да нико не може имати више од једне јавне функције. То се односи и на покрајинске „мултифункционалне“ посланике, које су грађани директно бирали само за покрајинске посланике и који су као покрајински посланици постављани на функције у градовима, општинама и јавним предузећима неколико дана, или чак месеци, касније. Самим тим, њихове оставке на тим, каснијим функцијама, не би довеле ни до каквих избора, трошкова и слично, како тврди власт, него би одборници на седницама локалних скупштина на та места изабрали друге људе.

Како видите будућу сарадњу са другим опозиционим странкама ?

Демократска странка Србије ће искрено сарађивати са странкама опозиције на обарању ове штеточинске владе. Та сарадња ће се одвијати најпре у Скупштини Србије, а имаће друге облике у зависности од прилика на политичкој сцени.

ДСС није гласала за резолуцију о Сребреници и није учествовала у њеној изради?

Не! За Демократску странку Србије свако раздвајање жртава преставља крајње неморалан и нељудски чин. Уз то, на овај начин, дакле том једном, специјалном резолуцијом, се посебно истиче улога само једне стране у рату, и само једног народа као жртве, док се злочини учињени према српском народу заборављају, а ти злочини су, на жалост, обележили скоро читав 20. век. Такође, на овај начин се додатно отежава ионако тешка позиција Републике Српске, што последње изјаве њених званичника потврђују.

Демократска странка Србије је Декларацију о осуди ратних злочина на територији бивше Југославије предложила Народној скупштини још 2005. године исматрамо да би било најбоље да све парламентарне странке у Народној скупштини усвоје ову декларацију, којом се без разлике, осуђују сви ратни злочини напростору бивше Југославије и уважавају све невино пострадале жртве.

Каква је економска будућност Србије, јер чини седа то грађане највише интересује?

Са овом Владом, која је производ домаћих тајкуна и страних амбасадора, очигледно никаква. То показује и најава продаје Телекома у невреме, у сред економске кризе када се за њега не може добити права цена. Телеком је за време Владе Војислава Коштунице постао регионални лидер у овој области, а сада ће бити продат испод цене зарад куповине социјалног мира и куповине још неког дана на власти. То показује и стално, ново, задуживање државе, затим и чињеница да је уместо обећаних 100.000 радних места, ова неспособна Влада фактички дала 250.000 отказа, то што су фирме блокиране и што се затварају, евро расте, а пољопривреда пропада услед недостатка помоћи државе и неодговорног увоза свега и свачега.

Демократска странка Србије је на 10. Скупштини Странке усвојила Декларацију о економској будућности Србије, која нуди наш одговор на економске проблеме Србије. Укратко, сматрамо да цене под контролом државе, струја, горво… за грађане са најнижим примањима треба да буду субвенционисане у мери прихватљивој за буџете државе и јавних предузећа, као и да цене основних животних намирница морају бити контролисане, како би грађани живели лакше, јер у овом тренутку плаћају највише цене хране, а примају најниже плате у региону. Такође, пореска политика се мора водити у правцу растерећења привреде, док се пољопривреди мора изаћи у сусрет и помоћи у развоју, јер су економски потенцијали пољопривреде значајни за укупни развој Србије. Зато мислимо да пољопривредни буџет мора да буде најмање два пута већи него што је садашњи, да се обезбеди убрзана обнова механизације, примена агротехничкихмера, пре свега наводњавања и зато би инвестиције ишле у развијање мреже канала за наводњавање, затим да се обезбеди и премирање цена пољопривредних производа. ДСС сматра да морамо урадити све како бисмо поново вратили производе са српског села у рафове продавница, и на трпезе грађана, уместо неких производа из увоза, као и то да производи наших пољопривредника буду на нивоу и квалитета и цена потребних за успешан извоз.

На 10. Скупштини Демократске странке Србије још једном су истакнута начела националне политике за будућност Србије. Која су то темељна начела на којима инсистира  ДСС?

Демократска странка Србије је и до сада водила политику која је заснована на најбољим државним традицијама Србије и српског народа, али и на начелима и принципима на који произлазе из европске традиције.

На Скупштини Странке смо усвојили Начела националне политике за будућност Србије као програмски документ за утврђивање и вођење државне и националне политике у будућности. У њему је садржано да Устав Србије сматрамо браном за разбијање државе Србије како на Косову и Метохији, тако и у АП Војводини. Друго начело каже да је очување српске државности основ и мерило државотворне политике, што практично значи да само је само интерес Србије нешто чиме се треба руководити како у унутрашњим тако и у међународним односима. Затим начела војне неутралности, и демографске обнове Србије, пошто нас уколико се овај тренд настави очекују великипроблеми опстанка српског народа уопште. Посебно начело, које се односи на економски јаку и социјално праведну Србију, је посебно разрађено у већ поменутој Декларацији о економској будућности Србије. Сматрамо да је неопходна подршка Српској православној цркви која је најстарија институција српског народа заслужна за његов опстанак кроз векове. Затим подршка Републици Српској у њеној борби за очување и опстанак. Четири начела националне политике се односе на националну и културну самобитност, просвету, образовање и науку, затим патриотизам и националну солидарност међусобно се прожимају. Дванаесто начело националне политике представља национално јединство. Сматрамо да је остваривање начела националне политике могуће једино уз сагласност свих око суштинских националних и државних интереса.

Татјана Познић