Припрема...

26. јуна 2014.

У Скупштини АПВ представити и Евроазијску унију и ОДКБ


Евроазијска економска унија

Председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије за Војводину  и посланик у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов најавио је данас да ће у име посланика Демократске странке Србије упутити писмо председнику Скупштине АП Војводине којим ће захтевати да закаже седницу на тему „Евроазијска унија – могућности и перспективе“, као и конференцију на тему „Србија и ОДКБ: јачање и унапређење институционалних претпоставки сарадње“.

Наиме, у понедељак је у Скупштини АП Војводине одржана конференција „Србија и NATO: јачање и унапређење институционалних претпоставки сарадње”. Децембра прошле године одржана је и тематска – седница Скупштине АП Војводине на тему „Процес приступања Србије Европској унији“.

„Питање које се овде поставља јесте какве везе има  Скупштина АП Војводине са ове две теме, јер је Скупштина Војводине регионални парламент који нити води политику придруживања ЕУ, нити на било који начин може да расправља о односима Србије и NATO. Посебно је интересантно да се ова конференција заказује у Новом Саду, где се NATO и сам представио током бомбардовања 1999. године”, нагласио је Јованов на данашњој конференцији за новинаре.

Објашњавајући зашто ће предложити седницу на тему „Евроазијска унија – могућности и перспективе“,  Јованов подсећа да је Србија једина земља ван земаља бивше СССР која има потписане споразуме о слободној трговини са све три земље чланице Евроазијске уније, тако да итекако постоји интерес да се о томе води расправа и упозна шира јавност са могућностима које овај савез нуди нашој привреди и пољопривреди, пре свега.

Што се друге теме тиче, Србија је 2007. године резолуцијом Скупштине Србије прогласила војну неутралност, подсетио је Јованов. Као учесник програма НАТО „Партнерство за мир“, делегација Скупштине Србије учествује у раду Парламентарне Скупштине NATO као посматрач.

Грб Организације за колективну безбедност и сарадњу

„Одлуком Скупштине Србија је 2012. године постала посматрач и при Скупштини Организација договора колективне безбедности (ОДКБ) у којој су чланице Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Јерменија и Таџикистан, а председник Народне Скупштине је учествовао на првој седници када смо добили статус посматрача. Пошто Србија има статус посматрача и у једном и у другом случају, а води у складу са Резолуцијом Скупштине Србије војно неутралну политику, сматрам да би у складу са том политиком морала да буде одржана конференција везана за однос Србије и ОДКБ”, рекао је председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије за Војводину Миленко Јованов.

„Уколико председник Скупштине Војводине не одговори позитивно на овај позив и не обавести нас када је у могућности, бар оквирно да закаже седницу, односно конференцију, онда ће Покрајински одбор ДСС преузети ову обавезу на себе и организовати и одржати обе ове конференције”, истакао је Јованов и додао да ће се тада показати и да ли председник Скупштине АП Војводине представља Скупштину Војводине или сопствену странку и њен програм, што није спорно, али се не може радити на овај начин,јер представља злоупотребу функције коју тренутно обавља у Покрајини?  .

На новинарско питање о спекулацијама које су се појавиле у јавности у вези наследника Војислава Коштунице на месту председника ДСС-а, Јованов је рекао да је ДСС је озбиљна политичка организације која никада није била склона естрадизацији политике, већ се политиком бавила на озбиљан и одговоран начин.

„Тако ће бити и овај пут. У октобру месецу ће бити одржана скупштина странке на којој ће се бирати председник и страначки органи. Пре тога, у септембру ће бити усвојен нови статут странке којим ће бити јасно дефинисана правила по којима ће унутарстраначки избори бити одржани. Тада ће и покрајински одбор изаћи са својим ставом, поводом избора новог председника ДСС-а“. Закључио је Миленко Јованов, председник Покрајинског одбора ДСС за Војводину на данашњој конференцији за новинаре у Новом Саду.

 

http://www.tanjug.rs/videoDet.aspx?galID=132186

http://www.dnevnik.rs/politika/dss-vojvodina-nema-nikakve-veze-s-nato

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/jovanov-ako-pastor-nece-organizujem-konferenciju_498005.html