Припрема...

1. марта 2014.

ИНТЕРВЈУ ЗА ГЕОПОЛИТИКУ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ПОНОВО ВОДИ СРПСКА ПОЛИТИКА


page_0.jpgГосподине Јованов која су очекивања Ваше странке на предстојећим изборима и да ли је могуће да и на покрајинском нивоу буду избори након тога?

Очекујемо да од народа у Србији добијемо подршку за промену државне политике, како би Србија коначно могла да се окрене себи и својим интересима. Наиме, вођење еврофанатичне политике данас наноси огромну штету Србији у свим областима живота, и време је да се каже доста. Једини начин да се то уради, а да се Србији не нанесе штета, јесте да Србија прогласи политичку неутралност. Политичка неутралност данас представља најодговорнију политику како према самој Србији, тако и према нашим пријатељима у свету и зато је ДСС добила подршку за такву политику од највиших представника Јединствене Русије Владимира Путина. Политика неутралности није политика сукоба, него политика сарадње, а сарадња са свим земљама у Свету, на основу обостраних интереса и на равноправној основи, у најбољем је интересу Србије. Што се покрајинских избора у Војводини тиче, они су веома могући на јесен, али још увек нису извесни, иако за оставку Пајтићеве власти има велики број разлога, од економског стања, преко разних афера, губитка и легитимитета и легалитета, па до покушаја урушавања правног система Србије Статутом Војводине.

Kако ДСС гледа на одлуку Уставног суда да се да рок од шест месеци за усклађивање Статута са Уставом? Из ЛДПа се чују гласови да ће се „питање Војводине“ радикализовати. Ваш коментар?

Мислим да је Одлука УСС генерално добра, али и да је рок од чак шест месеци за усклађивање Статута са Уставом је непотребно дуг, јер није ни до сада недостајало време, него воља да се покрајински акти доведу у сагласје са Уставом. Наглашавам да ће у том шестомесечном периоду све у покрајинској власти функционисати управо по Статуту чије су чак 2/3 одредби неуставне. Остављати, дакле, један неуставан акт у употреби чак шест месеци је, најблаже речено, чудно, а прави разлози за такву одлуку ће се показати се у наредним месецима. Што се става ЛДП-а тиче, ради се о покушају маргиналних политичких опција аутономашког опредељења да дођу до изражаја. Наиме, некадаје на том пољу суверено и монополски владао Ненад Чанак са својом Лигом социјалдемократа. Од 2004. Пајтић је покрајински ДС корак по корак гурао ка тој опцији и резултат тога је да данас нема значајнијих разлика у ставовима ДС и Лиге. Сви остали из тог спектра странака морају својим изјавама и деловањем да буду „већи католици од Папе“ како би скренули пажњу на себе. Зато се појављују екстремистичке изјаве некаквог Војвођанског клуба, Војвођанске партије, па и покрајинског ЛДП-а, који покушава да себи пронађе место и бирачко тело. Иако су они који такве изјаве дају потпунио безначајни, не треба се олако односити према ономе што говоре, јер је стигло неколико најава да ће се након косовометохијског отворити питање Војводине, а почетак изградње Јужног тока представља, чини се, прилику да разне организације покажу своји „правоверност“ пред неким спољним чиниоцима.

1Да ли ће се од Србије на европском путу тражити и територијална аутономија за Мађаре? Има ли разлога за забринутост?

Шта ће се све од Србије тражити, само Бог зна. Аутономија за Мађаре је само кап воде у мору. Подсећам да су захтеви за тзв. Мађарским округом, постављени још пре десетак година, а тај округ би представљао ништа друго но територијало заокруживање општина са већинским мађарским становништвом. Посебно је интересантан положај Срба у тим општинама који је забрињавајући, али се о томе ћути. Забрињава и чињеница да су Немци који су напустили подручје Србије након Другог светског рата уредно пописали сву своју имовину и да су је проценили на око 60 милијарди евра. Да ли неко стварно мисли да неће бити постављени захтеви за враћање те имовине, посебно сада, када је Немачка апсолутно доминантна у Европи? Ми у Банату треба да се бринемо и због тога што ће отварање граница за увоз пољопривредних производа из ЕУ нанети огромну штету нашој пољопривредној производњи. Сликовито речено, наша пољопривреда у односу на пољопривреду земаља ЕУ стоји као фића наспрам ферарија. И сад неко каже, слободна је утакмица –хајде, такмичите се. Ту такмичења нема.

Како коментаришете чињеницу да Бојан Пајтић и Борис Тадић нису више иста странка, да ли то може променити однос политичких снага у нашој северној покрајини?

Иако нису у истој странци, очигледно је да ће водити исту политику, бар када је Војводина у питању. Наиме, Тадић је за свог партнера у Војводини изабрао Чанка и његову Лигу, а између политике те странке и политике који води Пајтић, нема суштинских разлика. Речју, и једни и други воде у суштини, сепаратистичку политику која је подржавана, а често и диктирана споља. Што се односа снага тиче, мислим да нема потребе да се бавимо прогнозама, јер ће се на самим изборима све одлично видети, а након тога треба да очекујемо и повлачење конкретних потеза. За сада, што се Војводине тиче, једино је јавно дата изјава Слободана Хомена да Тадићева странка у настајању неће рушити покрајинску власт, али хајде да сачекамо да се избори заврше, па да видимо како ће се понашати и неки бивши посланици ДС у Скупштини Војводине који ће прећи код Тадића, али и Чанак и његова странка.

СрбијаКакву политику треба водити у Војводини, да би дошло до бољитка?

Дуго времена се у Војводини од стране покрајинске власти могло чути да се води европска политика. Време је да се у покрајини поново води српска политика. Под тим подразумевам политику која је у складу са интересима Србије као државе. То значи да је потребно најпре аутономију Војводине, њене акте и деловање покрајинских власти вратити у уставне оквире, затим зауставити идентитетско расрбљавање Војводине у циљу прављења новог, војвођанског идентитета и културног модела, а новац који стиже у Покрајину усмерити у неразвијена подручја, пољопривреду и инфраструктуру. Данас је Демократска странка Србије једини гарант за вођење српске политике у Војводини. Никада се нисмо погађали око интереса Србије и то се најбоље види на примеру Статута, у погледу кога смо често били потпуно сами на другој страни, јер нити смо за њега гласали, нити смо се икада помирили са његовом садржином. На крају смо успели да пред УСС докажемо да смо све време били у праву и данас смо једина странка која је на конкретан начин поразила сепаратистичку политику у Војводини.