Припрема...

31. октобар 2012.

Борба против корупције да обухвати и институције Војводине


ЗРЕЊАНИН- Демократска странка Србије (ДСС) сматра да борба против корупције у Србији неће бити целовита и заокружена уколико у том процесу не буду обухваћене и покрајинске институције, изјавио је данас портпарол војвођанског одбора ДСС Миленко Јованов.


-Док се не утврди како се троши у покрајинском Фонду за капитална улагања, Фонду за развој Војводине, у Развојној банци Војводине (РБВ), нећемо имати целовиту слику о томе шта је с новцем грађана Војводине, рекао је он на конференцији за новинаре у Зрењанину.
Јованов је, поводом стотину дана рада „нове-старе“ покрајинске владе, коју предводи Бојан Пајтић, оценио да „није виђено ништа ново“ јер, како је додао, „новац грађана покрајине троши се без контроле као и раније, бахато и без јасних циљева“.
Да је то тако потврђује и недавна одлука покрајинске власти да докапитализује РБВ са нових 15 милијарди динара, емитовањем хартија од вредности с роком наплате од 30 година, казао је Јованов и подсетио да је покрајина већ два пута до сада обавила докапитализацију те банке, која има губитке и ненаплативих 75 одсто кредита.
ДС С пита „ко је одобравао и коме те ненаплативе кредите, под којим условима су одобравани и да ли су они који су их узимали знали за то да их никад ниће вратити“, истакао је Јованов.
Он је рекао да је протеклих стотину дана рада покрајинске владе обележило и то што она није показала намеру и спремност да усагласи своје акте и акте донете на основу Статута Војводине са одлуком Уставног суда којом се Закон о надлежностима АП Војводине проглашава неуставним у 22 одредбе.
Јованов је нагласио да „иста судбина чека и Статут Војводине“, јер су одредбе тог акта, како је оценио, „буквално преписане“ у тај закон, који је касније оспорен.

ИЗВОР: Танјуг