Припрема...

30. јул 2012.

Дебакл Пајтићеве политике, Устав не треба мењати


НОВИ САД – Устав Србије не треба мењати, јер он чува суверенитет наше земљу, изјавио је данас портпарол Покрајинског одбора Демократске странке Србије (ДСС) и посланик у Скупштини Војводине Миленко Јованов поводом става председника покрајинске владе Бојана Пајтића да би требало изменити Устав.

Пајтић је у интервјуу „Мађар соу“ између осталог рекао да Устав „садржи много недостатака“ и да би држава требало да га измени како би могла да постане чланица ЕУ.

Јованов је тим поводом Танјугу рекао да Пајтићева изјава „којом тражи измену Устава Србије, ради усклађивања са само њему знаним европским стандардима, директна последица одлуке Уставног суда, којом је кључна одредница Пајтићеве политике доживела дебакл“.

Тај функционер ДСС оцењује да су „сва снага, моћ и утицај Пајтићеве странке (ДС) и његовог ‘покрајинског режима’ били усмерени на то да се од Војводине, законом о преносу надлежности и покрајинским статутом, фактички створи држава у држави“.

Пошто је та политика одлуком Уставног суда доживела неуспех, Пајтић тражи да се мења Устав како би се омогућила евентуална дезинтеграција Србије, рекао је Јованов и додао да ДСС сматра да баш зато не би требало мењати Устав, јер је он „најчвршћи бедем одбране суверенитета Србије на целој њеној територији“.

„Пошто је јасно да се Уставом чувају и Косово и Војводина, он мора остати на снази и ДСС ће урадити све да га заштити од напада и евентуалних измена, без обзира на то да ли такви захтеви долазе од Пајтића или његових истомишљеника у земљи и иностранству“.

Јованов је додао да „Устав Србије није ни писан због интереса ЕУ, албанских или војвођанских сепаратиста, него искључиво зарад интереса Србије и њених грађана“.