Припрема...

3. октобар 2014.

„Декларација“ је политичка покривалица Ненада Чанка


Tan2013-4-25_15179765_2Захваљујем, господине председниче.

Добро, пецкали су комарци цело лето, сада ће и власт да пецка изгледа у јесен. Не знам на шта ће то да испадне. 1

Тренутак за доношење овог акта је врло логичан. Овај акт треба да представља политичку покривалицу једне акције једне политичке странке која већ траје на улицама градова и општина по Војводини и цела Скупштина АП Војводине данас треба да буде играчка која ће да да чвршћи легимитет тој акцији и да појача утисак који та акција треба да остави на грађане. Самим тим и због неких других ствари које се односе на то да је овај акт који се налази пред нама, пробаћу да говорим само о ономе што је достављено, а не о Уставу, јер Устав нити је тема, нити може да буде тема садржина Устава, о томе нема смисла причати у Скупштини Војводине, јер Војводина није надлежна за то.

Дакле, овај акт представља акт који је потпуно граматички, логички и правно, не несавршен и мањкав, него катастрофалан. Зато сам покушао, извињавам се, господине председниче, сада није ту, уколико сам у томе претерао, да укажем на то да је неприкладно да у архиви Скупштине Војводине икада буде акт овакве садржине. Дакле, акт који се зове декларација о потреби за покретањем, говори о томе да онај који је дао име овом акту не зна граматику српског језика, а неке речи и фразе коришћене у каснијем тексту, то само потврђују.

Логички, овај акт је контрадикторан у ове прве три речи које кажу – полазећи од чињеница. Аутор овог акта или не зна шта су чињенице или намерно зна па их изврће. Он овде своје сопствене ставове наводи као чињенице. Чињеница да нови Устав мора да омогући регионализацију – ко каже? Где је то чињеница? Чињеница да је покрајинска аутономија изворни принцип демократске правне државе – није тачно. Чињеница да је актуелни Устав у односу на садашње и будуће околности нефункционалан – о томе се већ причало. Какве су то чињенице? То су ваши ставови, то нису чињенице. Има једна чињеница, да постоје спорења око висине буџета, али то је зато што сте ви који сте ово потписали кршили тај Устав на сваком гласању о буџету Републике Србије и на сваком ребалансу током четири године које сте владали. Четири године сте исплаћивали Војводини мање од онога што Устав гарантује.

На крају, желео бих да питам неке колеге које су ово потписале и да их замолим да једног дана, када ова владајућа коалиција изгуби већину, било је 64 потписа, данас 62 гласа, да ли ће бити 59 већ на следећој седници, то ћемо видети. И није, на крају крајева, ни битно. Али, да једнога дана када останете сами са собом поставите себи питање – да ли је вредело? Да ли је зарад годину дана мандата или шест месеци или три месеца или годину и по, колико год било, завршиће се, вредело прихватати и гласати, својим потписом подржавати нешто што не личи ни на шта, што одудара, у формалном смислу, језичком итд., што одудара чак и од неких ставова људи који овде седе, јер знам да не мисле сви који су ово потписали да је историја почела 1945., што овде пише, пошто овде историјско право грађана и грађанки и осталих на аутономију почиње од 1945. и да једноставно сами себи одговорите на то питање – да ли је вредело трпети све ове уцене да би се сачувало још неколико месеци власти? Уверен сам да није, а ви ћете сами себи о томе дати одговор.

Хвала.

————–

  1. Шеф посланичке групе ДС, Борислав Новаковић, претходно је рекао да власт овом „Декларацијом“ жели да „пецне“ јавност, како би се расправљало о положају Војводине у Уставу