Припрема...

19. јануар 2011.

Држава да реагује поводом „мађарског тепиха“ и “мађарског округа”


ДСС осуђује скандал са„Мађарским тепихом“ и тражи оштру и недвосмислену реакцију МИП-а. Наиме, мађарско председавање ЕУ почело је истицањем “Мађарског тепиха” у холу седишта Савета ЕУ, на коме је представљена карта из времена револуције 1848.године где су делови данашњих суверених и самосталних држава (Словачке,Румуније, Србије, Хрватске, Аустрије….) представљени као делови Мађарске, иако тада држава није била ни Мађарска, јер је као и остале наведене државе, била део Аустријске монархије. И Румунија и Словачка су реаговале на овај догађај, док МИП Србије није упутило чак ни речи прекора. Ово је још један пример на коме грађани могу да се увере да Владу Бориса Тадића не занима много територијална целовитост Србије и да су садашњи властодршци за свој пут у „ЕУ без алтернативе“ спремни да жртвују све, па и саму Србију. Ово је други пут у протеклих годину дана да се у јавности појављује мапа друге државе која обухвата и територију Србије. Најпре се у априлу прошле године појавила мапа тзв. „природне Албаније“, а сада и мапа „Велике Мађарске“ уз битну разлику у томе што је ова друга представљена од стране мађарске Владе. Такође, постављамо питања о правим намерама и циљевима мађарског председавања ЕУ и питамо да ли је Мађарска уопште свесна шта су приоритети ЕУ у овом моменту и да ли је њен задатак да оснажи ЕУ у овом критичном моменту када су њени главни изазови промена Лисабонског споразума, која сугерише промену темеља на којем почива ЕУ, криза монетарне уније која сугерише распад евра као валуте итд… ДСС зато тражи:

1) хитну инеодложну реакцију МИП-а којом ће се осудити овај скандал и тражити уклањање тепиха, 

2) јасно и недвосмислено извињење Републике Мађарске за ову увреду

Такође, питамо седа ли је онда случајно што на дан (06.01.) када се први пут после 69 година у Чуругу држао парастос жртвама рације из јануара 1942. у знак сећања на дан када су мађарски фашисти свирепо побили више хиљада становника јужне Бачке, међу којима чак трећину мештана Чуруга односно више од 3.500 људи, међу којима 80 деце млађе од 15 година, чини се крајње цинично, господин Балинт Пастор, шеф посланичког клуба мањина у Скупштини Србије и посланик Савеза војвођанских Мађара, изјављује како сваки староседелац, који не мора бити Мађар, има шансе да добије мађарско држављанство. Ова изјава је прилично неприкладна и стиче се утисак као да је господин Пастор понудио потомцима жртава мађарских фашиста, мађарски пасош и то на дан када обележавају сећање на своје невино страдале претке. Друго питање је ко дозвољава господину Пастору да дели грађане Србије који живе у АП Војводинина староседеоце и оне који то нису и по ком критеријуму то ради? Такође, поново се питамо зашто нема никакве реакције државних органа?!

Цртањем граница су се ових дана бавили и неки домаћи политичари. СВМ већ годинама тражи променуграница округа на северу Војводине. Најновије изјаве у вези са тим дао је Балинт Пастор.  У медијима се појављује лажна теза да се томе нико не супротставља пошто је ДСС више пута јавно истицала да се изричито противи прекрајању округа по етничком принципу. Правио је питање ко је све овај захтев некада подржавао а сада ћути, односно да ли је ДС обећао СВМ-у промену границу округа, у време формирања владе, као што СВМ тврди?Позивамо ДС да се јасно изјасни!!!

Такође, питамо се која је сврха и зашто се прави мађарски округ у Србији? Зар није довољно негативних искустава са формирањем административно-територијалних целина на националном, етничком или верском принципу? Који бољитак за грађане тих општина носи мађарски округ и штаће то да се промени у њиховим животима ако се мађарски округ формира?

Одговор је: НИШТА, али ће се створити могућности да се за тај будући мађарски округ траже некенове надлежности: застава, грб, химна, преставништва у Бриселу, одлуке са законском снагом, влада, полиција, банка…..Нисмо ли то све већ видели на делу код неуставног Статуа АПВ?

Постављамо питање: Шта ће бити ако свака национална мањина у Србији затражи формирање свог округа? Где је томе крај?

Овакви иступи ујавности, уз већ поменуто понашање мађарске Владе, могу само да изазову повишену тензију у међунационалним односима у Србији и зато ДСС инсистира да се садашњи коалициони партнери СВМ (ДС и ЛСВ, РЕГИОНИ, СПС), али и они који громогласно најављују присну сарадњу са овом странком (СНС), јавно искажу став да ли подржавају последње иступе високих функционера ове странке и да ли су сагласни са очигледном намером да се од општина на северу Србије и у којима живе Мађари створи нови округ на територији Србије?