Припрема...

14. децембар 2011.

Еутаназија стогодишњака


Прилично ме је изненадила и забринула информација да се размишља о “еутаназији” једног стогодишњака. Наравно, говорим о најави могућег гашења ОФК Кикинде, клуба који баштини традицију од давне 1909. године. Моје скромно мишљење ја да до тога не треба и не сме да дође. Рекао бих да за то постоје два разлога.

Први се тиче традиције. ОФК Кикинда је један од најстаријих клубова у Србији. Многи новокомпоновани прволигаши и друголигаши фалсификују и искривљују историју да би имали оно што ОФК Кикинда заиста има. Генерације дечака су одрастале носећи дрес овог клуба и не би било уреду да се ретроактивно обрише детињство стотинама људи, као и читав век историје, само због тога што су се у једном тренутку у клубу налазили неодговорни људи. На крају крајева, ОФК Кикинда носи име овог града и представља одређени бренд (како се то модерно каже) у фудбалском свету у Србији, па би и то требало имати у виду.

Генерације дечака су одрастале носећи дрес овог клуба и не би било уреду да се ретроактивно обрише детињство стотинама људи, као и читав век историје, само због тога што су се у једном тренутку у клубу налазили неодговорни људи. На слици: најавни плакат за утакмицу Хартс (Шкотска) - ОФК Кикинда

Други разлог је нешто сложенији. Наиме, мишљења сам да би препуштање клуба стечају, а касније и ликвидацији – гашењу, уз оснивање новог, заправо значило и амнестирање свих оних који су учествовали у стварању дугова. То не само да би било погрешно, него не би било ни спортски, јер утакмица се игра док судија не одсвира крај. Зато, стручни људи треба да утврде начин настанка дугова и евентуално постојање одговорности појединаца.

Такође, сматрам да би уз искрен разговор са повериоцима и овакав дуг, у одређеној мери, могао да се умањи, а уз помоћ, пре свега локалне самоуправе и широк консензус друштвених чинилаца  и потпуно превазиђе. Ипак, овај корак, ако до њега дође, био би потпуно бесмислен ако се а priori амнестирају они који су довели до оваквог стања. Просто, након неког времена и поправљања ситуације, у клуб би поново нагрнули они који су увек уз ОФК Кикинду када јој је добро и када има пара, а то, најблаже речено, не би било добро.

Да закључим. Уверен сам да начина за превазилажење садашње тешке ситуације има, јер како каже пословица : ”Онај који хоће – пронађе 1000 начина, а онај који неће – пронађе 1000 разлога.”