Припрема...

1. октобар 2012.

Изјава за Дневник: Устав се мора поштовати у целини, а не само у делу који одговара


За покрајинског посланика Демократске странке Србије Миленка Јованова иницијатива Владе Војводине за оцену уставности Закона о буџетском систему „веома је занимљива“. Он за наш лист да је ипак право питање за Покрајинску владу зашто такву иницијативу није испољила раније.

– Неспорно је да Устав гарантује одређени проценат за Војводину, али уз тај проценат прописује се и одређени разломак, а регулише и друга питања везана за функционисање аутономије. Па, не може се тражити само поштовање процента, а кршити све друго што стоји у Уставу – истакао је Јованов указујући на „кршење Устава приликом усвајања Закона о надлежностима и Статута Војводине, као и приликом опредељивања средстава за капиталне пројекте у Покрајини, што је Устав дефинисао разломком у односу на гарантовани проценат од седам одсто“. – А судећи по изјавама покрајинских званичника и по овој иницијативи Владе АПВ пред Уставним судом, очигледно је да се подизање тензија на релацији Покрајина – Република наставља, али и реализација најава о интернационализацији војвођанског питања.

Он је поручио и да ће ДСС инсистирати на томе да „све што пише у Уставу мора да се поштује“.

– Чињеница је да то ни у претходним годинама није поштовано, ни у погледу финансирања, али ни кад је реч о надлежностима Војводине. Па, не може Устав да се мало поштује, а мало не поштује, како се и шта коме свиђа. Војводина мора добити новац који јој гарантује Устaв, али мора и ускладити свој статут са Уставом – казао је Јованов.