Припрема...

17. мај 2012.

Интервју за „Кикиндске“: ДСС су отписивали зато што нас мрзе и што нас се плаше!


1. Били су вас отписали али је ДСС ипак прешао цензус, додуше за десети део процента, али су мандати освојени. У чему је, да тако кажемо, тајна успеха?

Отписао је и мајор Кригер Прлета и Тихог, али се преварио, као што су се преварили и они који су нас прерано и безразложно отписали. Што се тајне тиче, ако Вам одговорим онда више неће бити тајна, а нисам сигуран да бих желео јавно да је поделим… Шалу на страну, ДСС је странка коју већ две године воде озбиљни људи, који су прошли много изборних кампања и знају много и о политици и о прављењу страначке организације. Људи који се не воде се трачевима, причама рекла – казала, истраживањима јавног мњења на узорку од 36000 и сличним будалаштинама, него свакодневно и озбиљно раде на терену. Гарантујем да у ДСС-у у Кикинди никад није било више активиста и људи који су спремни да своје време потроше радећи за странку. Тај уложени рад је морао бити награђен. Са друге стране, ДСС је самостално улазила у локални парламент и 2004. и 2008. Дакле постоји континуитет и утемељеност у бирачком телу. Управо зато ми је потпуно невероватно да нас неки људи тако олако потцењују и омаловажавају. Али ето, грађани Кикинде су имали другачије мишљење од дежурних “аналитичара” локалне политичке сцене, или оних који су вођени сопственом патолошком мржном према ДСС-у тврдили да нећемо прећи цензус ни на једном нивоу. И шта ће сада ти “пророци” када још како постојимо и у Кикинди и у Војводини и у Србији… Међутим, ми се оствареним не задовољавамо, јер сматрамо да вредимо много више од оног што смо освојили на овим изборима и зато ће нам овај резултат само представљати основу за даљи рад и ништа више од тога.

2. Странке које су до сада чиниле општинску власт успеле су заједно да освоје преко 52 одсто гласова и скоро 65 одсто одборничких мандата. Како то објашњавате, с обзиром да сте били жестоки критичар те власти, али и да се у јавности чуло много критика у претходних годину, две на њихов рачун?

Прво, број мандата је небитан у целој причи, важни су проценти, а они, такође, мада не толико убедљиво, јасно кажу да је народ гласао за странке власти. Ипак, ако погледате резултат водеће странке власти и упоредите га са резултатом из 2008. видећете да је критика о којој говорите била итекако убојита, јер данас ДС, заједно са УРС-ом, има чак 22% слабији резултат, него што су ове странке у коалицији освојиле на прошлим изборима (32% – 25%). То је огроман пад, али тај пад су надоместиле друге странке власти, пре свега СПС и ЛСВ, које ми из опозиције нисмо често критиковали, које су се притајиле у власти и истовремено користиле све предности и првилегије које власт са собом носи, којима је ДС био и громобран и грудобрани за све лоше потезе и поступке и које су, на крају, и саму кампању водиле више као опозиција, а не као део власти. Све то заједно је довело до тога да део бирача који је реално незадовољан стањем у граду, свој глас да њима, а не правој опозицији. Наравно, нема ту никакве љутње, то је просто био квалитет тих странака и њихове кампање и, истовремено, велики пропуст нас из опозиционих странака, али ми из ДСС ћемо сигурно извући поуке и нећемо више правити такве грешке.

3. А како тумачите резултате осталих опозиционих странака. Из локалног СНС-а су најављивали да ће сами освојити 45 одсто гласова и више од половине мандата, у Преокрету су били уверени да овај пут прелазе цензус, Група грађана Бранислава Бајића је такође наступала самоуверено, радикали су се надали да су задржали довољно бирача, а такође и УРС.

Очекивао сам да ће СНС освојити више гласова, не баш 45%, али свакако више од оног што су освојили, међутим за мене лично је највеће изненађење резултат Преокрета, посебно ако се узме у обзир резултат који су оствариле друге листе и кандидати ове коалиције, као и сама кампања која је стварно била добра. Шта се ту десило стварно не знам, јер немам довољно података. Овако са стране, мислим да је проблем што су се више бавили темама и људима из 2006, 2007 и 2008. године, али, наравно, допуштам да грешим. Резултати осталих су ми мање – више очекивани.

4. По напредњацима избори су покрадени, а кикиндски СНС истиче да је било много неправилности и у Кикинди. Да ли имате сазнања да је било крађе на неком од 60 бирачких места у нашој општини и да ли су избори генерално били фер и регуларни?

Не бих могао да кажем да је било крађе на бирачким местима, пошто заиста немам никаквог доказа за тако нешто, али да је било разноликог муљања – било је. Ови избори нису били ни фер ни регуларни. Куповине гласова је било више него икада. Злоупотребе државних и покрајинских функција, такође. Никада се више није лагало и обећавало као у овој кампањи. Ко ће и како свим тим људима који су гласали због посла, паштета, дрва за огрев, или нечег трећег то да испуни, појма немам. Знам само да смо ми ту потпуно чисти, јер никоме ништа нисмо обећавали, нити смо подмићивали бираче. На крају, утисак је да је утицај власти на изборни процес, па самим тим и на резултате, био је највећи од времена Милошевића до данас, а не бих рекао да смо се под Милошевићем за то борили…

5. Напредњаци вас већ својатају и најављују да ће локалну власт правити са вама и СПС-ом, док из ДС-а стижу гласови да желе да разговарају са вама о сарадњи. Где сте ви из ДСС-а у свему томе?

Када и ако будемо добили позиве, као и конкретан програм око кога треба да се састави већина, ми ћемо одговорити јавно да ли смо спремни да у формирању већине учествујемо или не.

6. Изабрани сте са пропорционалне листе ДСС-а и за покрајинског посланика. Да ли ћете задрзати одборнички мандат и шта ће бити ваша преокупација у раду у Скупштини Војводине и како мислите да можете помоћи кикиндској општини?

О саставу одборничке групе одлучиће Општински одбор. Мислим да је Владимир Пудар једини сигуран на месту одборника, јер је у протеклом сазиву скупштине показао да је, иако најмлађи, убедљиво најодговорнији и најозбиљнији одборник. Његове дискусије су увек биле утемељење и образложене, а критика добро поткована аргументима. Самим тим, потпуно је нормално да настави даље да ради тај посао. Што се рада у покрајинској скупштини тиче, у овом тренутку заиста не бих могао ништа конкретно да кажем. Место покрајинског посланика је за мене нешто ново и сигурно ћу бити укључен у рад неких скупштинских тела, али у која  конкретно и како за сада још не знам. Ипак оно што знам је да ће грађани Кикинде, преко мене имати прилику да изнесу сваки проблем са којим се суочавају и да ћу без компромиса тражити решење за њега.  

7. Има много примедби на изборни поступак, али у локалним оквирима нема већих замерки медијима. Каква су ваша искуства са локалним медијима у предизборној кампањи?

Мислим да смо добро искористили оно мало простора који смо добили, пре свега на локалним телевизијама. Нисмо имали новца да плаћамо термине и када су нас позивали да бесплатно гостујемо, одлазили смо. Медији су редовно извештавали са наших конференција које су биле готово свакодневне и ту заиста немам шта да замерим. Не рачунајући неке појаве које се понављају из избора у изборе, све је било мање – више коректно.