Припрема...

7. април 2012.

Интервју за „Кикиндске“


 

Интервју за последњи број „Кикиндских“ у рубрици „Предизборни троугао“.

1. Од када сте у политици и која је била Ваша прва акција или задужење?

Политику пратим, практично, од почетка вишестраначја у Србији. Иако сам у то време био још основац, занимала су ме догађања на нашој политичкој сцени. По први пут сам се лично ангажовао током протеста због крађе Социјалистичке партије Србије на локалним изборима 1996. године. Долазио сам на шетње и протесте у Кикинди, али сам одлазио неколико пута и на скупове у Београд. Активно сам се укључио у политику 2001. године, када сам постао члан Демократске странке Србије, а прво задужење ми је било, ако се не варам, дежурство у Странци, пошто је технички секретар Општинског одбора у Кикинди био на годишњем одмору.

2. Зашто сте у политици и која је Ваша мисија?

Зато што сматрам да сваки грађанин треба да, уколико то може, одвоји један део свог времена и искористи га у борби за опште добро. Не мора то ангажовање бити нужно политичко, али је свако такво ангажовање и више него добродошло и потребно.

Покретачка снага која ме је водила када сам улазио у политику и која ме води и данас јесте да након мог одласка из политике или одласка уопште, иза мене остану дела којима ће моја деца и потомци моћи да се поносе. Дакле, да  урадим нешто конкретно што би побољшало живот мојих суграђана или мог народа. Свестан сам да је циљ огроман, а надам се и да је остварив.

3. Шта је Ваш највећи успех у досадашњем политичком раду, а шта највећи неуспех?

То што сам са свега тридесет година остварио скоро сваки циљ који сам испред себе поставио, бар што се унутарстраначке политике тиче. Гледано из данашње, али буквално данашње перспективе, сматрам да је огроман успех што сам успео да формирам око себе добар тим људи и што смо заједно успели да направимо сасвим солидну организацију, као и да изнедримо Програм развоја Кикинде 2012 – 2107. године којим би се поносиле и странке које су организационо јаче од Демократске странке Србије. Такође, успехом сматрам што се за све ово време нисам изменио и нисам дозволио да ми политика буде једина преокупација у животу.

Највећим неуспехом, а тесно је везан за моје бављење политиком, сматрам то што још увек нисам наставио са постдипломским студијама на Факултету политичких наука у Београду.

4. Зашто, по Вама, већина грађана данас зазире од политике и има углавном лоше мишљење о политичарима?

Зато што се политиком често називају ствари које са њом немају везе. Рецимо када неко јавно лаже, или прекрши јавно дату реч, често се каже “то је политика” и “ала је овај политичар”, а заправо се ради о лагању и тај који то чини  није политичар, него је најобичнији и најбеднији  лажов. И тај би био лажов и као политичар и као лекар и као пекар. Али ипак, желим да подвучем да као што има добрих и лоших људи, исправних људи и најобичнијих битанги у свим професијама и занимањима – од надничара до професора универзитета, има их и у политици. Ни мање ни више. Међутим, политичари свој посао обављају пред очима јавности и зато грађани много лакше могу да се увере у квалитет или недостатак квалитета код људи који се баве политиком.

5. Ко су Вам политички узори?

Има их више – Војислав Коштуница, Стојан Новаковић, Слободан Јовановић, Светозар Милетић, Стефан Немања, Карађорђе, Милош Обреновић… али и Кикинђанин Ђока Радак. Жао ми је што се њему веома мало пажње придаје чак и у Кикинди. Већ дуго нема организованог обележавања дана његовог рођења, или смрти, а био је један од највећих Срба свог доба, добротвор и његово име је златним словима уклесано на плочи знаменитих Срба – мецена делатности Матице Српске. Али и то може и мора да се промени…

6. Који су, по Вама, највећи проблеми у нашој општини?

Свакако су то незапосленост, еколошко стање града, одлазак младих и очајна демографска слика. Ипак, проблем који стоји у темељу свих наведених проблема и намеће се као први корак ка решавању јесте договор.

7. Како их решити?

Договором између политичких и друштвених чинилаца и народа како и у ком правцу треба да идемо. Без тог договора ове набројане проблеме нећемо бити у стању да решимо и све ће се и убудуће сводити на јефтино политичиарење и странчарење. Ту је овај случај са фабриком воде најбољи пример.

Ми у ДСС сматрамо да је незапосленост могуће решити тако што ћемо радити у два правца. Први би чинила привреда, а други Пољопривреда. У привреди сматрам да треба помоћи и подржати преостале гиганте у Кикинди, како би сан а њих наслонила мала и средња предузећа. Такође, треба на сваки начим помоћи сектор малих, породичних фирми, као и занате. Треба олакшати малим привредницима пословање. Ми конкретно желимо да укинемо фирмарине, бар док траје криза, ако и да сва друга локална давања смањимо до минимум. Што се пољопривреде тиче, она је по нама највећа шанса нашег региона. Имамо земљу, имамо вредне људе. Зато сматрамо да и општина треба да се укључи и да популаризује и помогне враћање пољопривреди као извору прихода. Наш конкретан предлог биће формирање Фонда за пољопривреду, као и изградњу Агро – бизнис центра, који би по моделу јавно приватног партнерства заједнички формирали произвођачи, општина и страни партнер, који би откупљивао производе. Општина би са касније повукла, а посао би наставио да се одвија.

Еколошке проблеме у великој мери можемо да решимо стриктним поштовањем прописа од стране оних који загађују околину. Иако смо тражили, још увек није јавно објављен списак загађивача. Што се највећег проблема тиче, воде за пиће, тај проблем се може решити само широким договором, како би пројекат могао да се реализује. Што се екологије уоште тиче, ми се залажемо за иновацију Локалног еколошког плана, из кога је много циљева остало нереализовано.

Уколико бисмо ова два проблема решили и решавање преостала два би било много лакше. Велики број младих одлази из града зато што нема посла. Ипак то није једини разлог. Младима се морају понудити друштвени садржаји који би задовољили захтеве које они данас имају. Исто тако, када људи буду имали посао, лакше ће се одлучивати за брак и породицу, али је неопходно понудити и конкретне мере којима би се поспешило рађање. Наш конкретан предлог биће да свако треће дете рођено у нашој општини буде до завршетка школовања на терету општине. Дакле од вртића до доктората родитељи немају никаквог трошка око школовања детета. Од књига, преко ужина екскурзија итд. Мислим да за то новца има у буџету, а и ако га тренутно нема мора да се нађе.

8. Које политичке конкуренте/противнике највише уважавате?

Искрено уважавам све политичке конкуренте који имају свој став и мишљење и који смеју и умеју да подигну главу и изнад зида сопствене странке.

9. Зашто грађани кикиндске општине да гласају за Вас и листу коју предводите?

Зато што се на нашој листи налазе људи који се суочавају и боре са свим проблемима са којима се боре и грађани Кикинде. И ми имамо кредите, финансијске проблем и бриге итд. Живимо скромно, као што живи и народ у Кикинди. Не долазимо из неког другог света из кога се проблем обичног човека виде само пред изборе. Даље, једина смо политичка странка у Кикинди, бар до данас, која је јавно објавила свој програм развоја града и грађанима јавно дала реч како и куда жели да води град. Сваки грађанин Кикинде ће, уколико буде гласао за нашу листу, имати прилику да по областима прати да ли смо давали лажна обећања и да ли поштујемо своју реч. Ускоро ћемо представити део програма везан за инфраструктуру, где ћемо поново грађанима јасно показати за шта се залажемо. Мислим да нам је то највећа предност. Са нама људи тачно знају на чему су. Оно што радимо, радимо јавно и никада се не одричемо принципа зарад било какве користи. Ми смо свесно отишли у опозицију 2008. године, иако нам је нуђено да будемо део “препаковане” власти. Тада је за нас јавно дата реч била много важнија од пуке власти на којој су неки остајали по сваку цену Али ево и то је готово. И сад је мандат прошао, али мрља непоштовања јавно дате речи и потписа је остала. Исто смо се понашали и у случају отимања о туђе мандате. Једина смо политичка странка која је одлучно одбила ду учествује у тој ујдурми. Посебно ме чини поносним што је тадашњи Општински одбор ту одлуку донео једногласно. Дакле, ми смо за грађане поуздан и потпуно предвидљив партнер. Са нама тачно знају на чему суи  да њихов глас неће бити злоупотребљен зарад неке постизборне математике и комбинаторике, која се, на крају, увек своди на голу власт, по сваку цену.

10. Учествујте у изборној прогнози Кикиндских – поређајте листе по успеху и проценту освојених гласова на предстојећим изборима или бар наведите ко ће формирати власт и колику подршку очекујете за вашу листу?

Препустио бих да се политичким гатањем баве они који су тај посао почели јавно да раде. Нека наставе. Да се народ мало насмеје у овим тешким временима. Једино што могу да кажем јесте да ће овог пута власт заиста формирати народ, а не као прошли пут страни амбасадори и разни тајкуни и мешетари.

11. Лична карта: Молимо Вас да нам у неколико реченица представите себе – рођење, школа, посао, политичка каријера, породица, имовина.

Рођен у Кикинди пре 32 године. Дипломирао је на Правном факултету у Београду, а завршио и специјалистичке постдипломске студије на Факултету политичких наука у Београду. Члан Главног и Извршног одбора ДСС-а, портпарол Покрајинског одбора ДСС-а. Ожењен има две ћерке – четворогодишњу Јању и једногодишњу Мину. Поседује аутомобил Опел-Вектру, стару 13 година а власник је куће под хипотеком у Кикинди. Играо је активно фудбал до одласка на факултет и наступао је за млађе селекције ОФК Кикинде.