Припрема...

15. август 2011.

Интерно расељени у сопственој општини


Срамота је, како је истакао Јованов, да се људи у 21. веку спасавају бежећи кроз прозор, у време доручка, како им таваница не би пала на главу. А то се десило управо у нашој општини.

Члан Извршног одбора Демократске странке Србије, Миленко Јованов, на конференцији за новинаре прозвао је општинску власт због тога што је врло мало учинила како би помогла грађанима чије су куће оштећене у лањским поплавама. У општини, како је истакао Јованов, чак не знају ни праве размере штете.

– Дуже од годину дана грађани се боре против последица поплава. У току је подела грађевинских блокова људима чије су куће највише угрожене. Председници месних заједница кажу да је ситуација тешка , што значи да помоћ која је стигла није довољна. Демократска странка Србије још прошле године указивала да локална власт није имала никакву стратегију за санирање штета од поплава, насталих због преобилних киша и високих подземних вода. Имали смо прилике да видимо како друге општине решавају ове проблеме. Председници других општина се утркују са захтевима за решења и тражењу помоћи од Републике и Покрајине. Изгледа да је власт у Кикинди посрамљена због тога што се овде десило, иако нема важнијег посла од обезбеђења угроженима крова над главом. – рекао је Јованов.

Срамота је, како је истакао Јованов, да се људи у 21. веку спасавају бежећи кроз прозор, у време доручка, како им таваница не би пала на главу. А то се десило управо у нашој општини.

– Питам: како је могуће поправити куће са укупно 80.000 блокова колико је из покрајинских робних резерви стигло у нашу општину? Где је остали неопходан грађевински материјал? Нису ти блокови лего коцке, па да се на брзину направи нешто и реши преоблем! Да би помогли људима да обнове куће, људи из општинске власти су морали да сарађују и са другим странкама и са медијима, пре свега дописништвима београдских редакција, која би из недеље у недељу указивале на овај проблем. Овако, годину дана након поплава, још увек има људи без крова над главом – упозорио је Јованов.

Из општинског буџета, додао је Јованов, силни новац се троши за разне манифестације, куповину аутомобила, на партијско запошљавање по уговору о делу, иако би првенствено требало помоћи људима у невољи. Из кикиндског ДСС-а, како је рекао Јованов, више пута је тражено да се и у локалној скупштини нађе начин за решавање проблема проузрокованих поплавама. Овдашња власт, међутим, није заинтересована да изађе у сусрет онима који су интерно расељени у нашој општини и месецима станују код рођака и пријатеља.