Припрема...

21. август 2012.

Истрага у РБВ говори “ди су наши новци”


Извор: Танјуг

НОВИ САД -Нова републичка влада показала је да је одлучна у борби са криминалом и корупцијом, а успеха у тој борби неће бити уколико се детаљно не прочешља рад покрајинских јавних предузећа, покрајинских фондова и посебно, Развојне банке Војводине, изјавио је данас портпарол покрајинског одбора ДСС-а Миленко Јованов.

“Верујем да ће истрага показати колико су се обогатили они који су у Војводини последњих 12 година у самом врху власти”, казао је Јованов на конференцији за новинаре.

Он је изразио уверење да ћемо, када то буде учињено, “аутоматски добити одговор на питање ‘ди су наши новци’ “и да ће се “утврдити да је новац завршио управо код оних који то питање најчешће постављају”.

Портпарол војвођанског ДСС-а сматра да се “толика прашина диже” око одлуке Уставног суда, који је прогласио неуставним поједине одредбе Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, како би се свако указивање на корупцију у војвођанској власти могло тумачити као напад на Војводину.

Покрајински одбор ДСС истрајаће на томе да се одредбе Статута АП Војводине усагласе с Уставом Србије у складу с одлуком Уставног суда, изјавио је Јованов.

Он је замерио владајућој већини у покрајини да ништа не чини поводом усаглашавања покрајинских аката (Закона о надлежностима АП Војводине и Статута) с републичким уставом.

“Уместо да раде на усаглашавању тих аката, на делу је општа хистерија и свакодневно слушамо реторику из деведесетих година, односно помињање ратова, фронтова и интернационализација”, рекао је Јованов и додао да треба поставити питање “коме одговара да нас враћа у најцрњи период почетка 90-тих година”.

Уставни суд Србије је 10. јула донео одлуку према којој поједине одредбе, односно делови одредби укупно 20 чланова Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине нису у сагласности с Уставом и покренуо процедуру за оцену уставности и законитости покрајинског Статута.

Предлог којим се оспорава укупно 25 одредби Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, као и уставност и законитост већине одредби Статута, поднело је 30 посланика Демократске странке Србије и Нове Србије децембра 2009. године.