Припрема...

8. септембар 2014.

НИС кроји већину у Скупштини Војводине


NISДа би Лига социјалдемократа Војводине учествовала у преговорима о формирању нове покрајинске владе, један од кључних услова је да партнери прихвате иницијативу за обештећење Војводине због продаје Нафтне индустрије Србије.

Иницијативу ЛСВ-а никако не прихвата Демократска странка Србије. Председник Покрајинског одбора ДСС-а за Војводину Миленко Јованов изјавио је за „Дневник“ да иницијатива нема утемељење, јер не постоји основ по ком би се Војводина обештетила за продају Нафтне индустрије Србије руском „Газпрому“. Он подсећа да је продаја НИС-а рађена у време две владе, односно владе Војислава Коштунице (ДСС) и Мирка Цветковића (ДС), те да је комплетан гасно-нафтни аранжман са НИС-ом обухватао изградњу гасовода „Јужни ток“, како каже, највећу инвестицију у Србији која ће запослити српску привреду.

– То је још један лицемеран покушај ЛСВ-а да се представи као заштитник Војводине, јер истовремено та странка никада није тражила да се Војводина обештети за продају три шећеране Чанковом куму по три евра. Колико је ту Војводина изгубила? – пита се Јованов.

Он додаје да није постојао „војвођански НИС“, већ „Нафтагас“ од чега је преко 90 процената бушотина у Банату, а највећи број у селу Мокрин у кикиндској општини, те да, ако неко треба да се обештети, то је онда Банат.

– Нека Лига одговори на питање како су потрошене паре које су дошле на рачун Војводине од продаје НИС-а, јер за то ЛСВ сноси одговорност. Дај да видимо како су потрошили за три и по дана 200 милиона, или колико је већ легло. Када будемо то видели, онда ћемо видети и шта је позадина целе приче – закључио је Јованов.

Дневник / П. К. – А. С.

http://www.dnevnik.rs/politika/nis-kroji-vecinu-u-skupstini-vojvodine