Припрема...

10. новембар 2013.

Платформом желе да заокруже финансијску независност


Популарна реплика из филма „У раљама живота“, када Бата Живојиновић објашњава Штефици Цвек шта ће да јој ради, личи посланику ДСС-а Миленку Јованову на оно што покрајинска власт покушава да уради републичкој доношењем Платформе за израду закона о финансирању Војводине.

Филмском сценом послужио се у скупштинској расправи о том акту, а за „Дневник“ објашњава да покрајинска власт креће ка републичкој од „максималистичких захтева“ за финансирање Војводине – да има своју пореску управу, да користи ПДВ, акцизе и друго – „да би дошла у ситуацију да ти захтеви буду одбијени и да онда опет могу да причају о угрожености и неразумевању“.

– Опет причају о свему томе, а не прича се суштини, а то је да покрајинска власт већ одавно нема легитимитет, да је затрпана аферама и да треба да оде – каже у разговору за наш лист Јованов, који је и портпарол Покрајинског одбора ДСС-а.

Јованов каже да посебан закон о финансирању АПВ није неопходан и да Покрајина може да се финансира кроз друге законе: о пореској администрацији, о ПДВ-у… Нигде, додаје, па ни у Уставном закону о спровођењу Устава, не пише да за то треба лекс специјалис, већ је „закон“ написан малим почетним словом, „што значи да то није неки конкретни акт“.

– Платформа о финансирању само је наставак политике покрајинске власти започете Статутом АПВ. Прво је био донет Статут, који је очигледно неуставан, после тога Декларација о заштити права АПВ, која је експлицитино објаснила како покрајинска власт види и Покрајину и своје односе са републичком владом, а сада је усвојен нови акт којим се наставља тај низ – каже Јованов.

По његовим речима, тај акт нема никаквог смисла јер креће од немогућег: од, каже, нарушавања јединства пореског система Србије.

– Траже да им се повери скупљање пореза на подручју АПВ и да, кад скупе седам посто, колико АПВ припада по Уставу, остало дају Републици. Како републичка влада може да зна да ће покрајинска уопште желети да, кад напуни седам посто, даље скупља порезе, с којим мотивом ће они даље то радити? Дакле, то је сулудо – тврди посланик ДСС.

Он сматра да је власт имала два мотива да напише овакву платформу. Први види као поруку јавности да је у коалицији све у реду – иако су ових дана, подсећа, стизале другачије изјаве из ЛСВ и СВМ-а. Други је, додаје, жеља да се скрене пажња с „честих корупционашких афера“ и да се „опет изазове сукоб Покрајина-Република и да то буде тема даље расправе“.

– Покрајинска власт већ дуго „јаше“ на причи о угрожености АПВ. То је једини начин да се одрже и сачувају још који месец. Да ли ће цео мандат да издрже, видећемо – каже Јованов.

По његовим речима, колико год опозиција захтевала изборе у Војводини, они ипак зависе од покрајинске власти, а за њу „очигледно питање легитимитета није кључно“ .

– Свака власт, која иоле држи до легитимитета, оног би тренутка кад је Закон о надлежностима АПВ проглашен неуставним поднела оставку и ишла на изборе. Наравно, они то нису урадили, па су рекли: кад нас ухвате у аферама. Кад смо их ухватили у аферама, онда то опет није разлог за изборе – навео је Јованов.

Демократска странка Србије се, по његовим речима, једна доследно залаже за спровођење уставних одредби и „не чита Устав у складу са својим интересима, него онако како је написано“.

– Сви имају омиљене теме из Устава, позивају се на седам посто, али када их питате: а шта ћемо са Статутом, зашто се не уподоби Уставу, е онда је ту баријера и онда показују своје право мишљење – да немају намеру да Устав спроводе – навео је портпарол ДСС.

Јованов каже да је председник Владе АПВ Бојан Пајтић „потпуно искрен“ када истиче да и ЕУ налаже доношење закона о финансирању „јер је то услов који је поставио Јелко Кацин“, известилац за Србију.

– То треба да буде јасна порука властима у Србији, чији су функционери стали у заштиту Јелка Кацина када смо га ми критиковали да се меша у унутрашње ствари Србије – казао је Јованов који ипак не верује да ће захтеви из АПВ о финансирању бити усвојени, те да би, у супротном, то довело до „две државе у оквиру државе Србије и нових тензија“.

Шта је циљ политике покрајинске власти лепо је објаснио лидер ЛСВ Ненад Чанак недавном изјавом да је потребна „интернационализација“ питања Војводине – упозорава саговорник „Дневника”:

– Циљ је, дакле, да Војводина не буде у уставноправном систему Србије. Очигледно је то и Чанкова и намера покрајинске власти у којој је он 13 година и која, мало по мало, али све чешће, преузима његову политику. Ако не туче никога на паркингу или не вози моторне санке по Новом Саду, онда Чанак даје изјаву да је Војводина само танким нитима везана за Србију. Једино интересантно што је Чанак рекао и што је вредно коментарисати, то је из „Великог брата“: да се не сме виљушком по тефлонском тигању. Све остало је потпуно бесмислено.