Припрема...

25. октобар 2012.

Ребаланс буџета АП Војводине


1Даме и господо, поштоване колеге, дакле данас расправљамо о ребалансу буџета Аутономне Покрајине Војводине. Демократска странка Србије није гласала ни за буџет, стара изрека професора Бoгишића великог правника каже:“Што се грбо роди време не исправи“. Ово неможе ни ребаланс да исправи, а не само време. Дакле очигледно је да ће Покрајинска власт наставити оно што је планираним буџетом започела, а то је да троши новац искључиво у сопствену корист, у корист политичких странака које чине ову власт, а да грађани Аутономне Покрајине, односно грађани Србије који живе на подручју Аутономне Покрајине Војводине од тога неће имати ама баш никакве користи.

У овом политчком говору који је Председник владе Војводине одржао као увод за ову тачку дневног реда, неколико пута је поменуто питање непоштовња Устава, односно питања износа који ће Аутономна Покрајина добити из буџета. Сада видимо да се то непоштовање Устава, данас у Скупштини Војводине вратило коначно као „бумеранг“ ономе ко је са непоштовањем Устава започео 2009-те. године са доношењем Статута. Ми ћемо наравно говорити и касније на ту тему, али пошто је Председник Владе ту тему отворио имам обавезу да кажем да је помало лицемерно данас од оних који су Устав прекршили, који су донели Статут, па затим инсистирали на закон о надлежностима који је оборен пред Уставним судом, значи доказано су кришили Устав да се позивају да неко други криши Устав.

Дакле решите прво, како сте сами говорили годинама, и упућивали поруку и  народу и Држави, дакле да решите прво у свом „дворишту“ па онда гледајте даље. Дакле Демократска странка Србије, односно посланици Демократске странке Србије неће гласати за овај ребалан буџета, сматрамо да је ово што је рекао колега из Савеза војвођанских Мађара, а то је владајућа странка у владајућој коалицији, да су паре потрошене и да ребаланс нема никаквог фактичког значаја, у начелу веома тачно. Самим тим не видим разлога, ако је то све тако да гласамо за тај ребаланс, а посебно ово играње са „Развојном банком“ Војводине, ја незнам ни како ћете да објасните грађанима, ни како ћете да објасните можда неком другом ко ће се распитивати за пословање те „Развојне банке“, али у сваком случају ћете објашњавати.

Дакле из разлога што се буџетом не решава ни један проблем грађана, што се неће поправити живот људи који живе на подручју Аутономне Покрајине, Демократска странка Србије и њени посланици неће гласати за овај ребаланс. Хвала.