Припрема...

2. октобар 2012.

Статут ускладити са Уставом


Посланици Демократске странке Србије у Скупштини Војводине предложиће да у дневни ред следеће седнице покрајинске скупштине буде уврштено и усвајање закључка којим се тражи да се Статут Војводине у року од 15 дана усклади са Уставом Србије, изјавио је данас Тањугу посланик ДС С Миленко Јованов.

ДСС ће тај предлог упутити за седницу, заказану за 4. октобар, јер сматра да “покрајински органи морају хитно да ускладе Статут и друге акте са Уставом, уместо што се баве тражењем начина да се спровођење одлуке Уставног суда избегне“, истакао је Јованов.

Он је оценио да такав покушај покрајинске власти представља најава сусрета председника Владе Србије Ивице Дачића и председника Владе Војводине Бојана Пајтића.

„На тај начин покрајинске власти желе да обесмисле одлуку Уставног суда (УСС), Устав као највиши акт али и Србију као државу, тиме што ће се о поштовању слова одлуке УСС, Устава и правног поретка Србије договарати са републичким властима“, рекао је Јованов.

„Као што се премијер не договара са криминалцима да ли ће или неће да поштују закон, тако нема основа ни да се договара са представницима покрајинске власти да ли ће или неће да поштују Устав, и одлуку Уставног суда“, наглашава тај посланик ДСС у покрајинском парламенту.

Посланици ДСС тажиће и да се закључком Скупштине Војводине наложи покрајинској Влади да хитно предложи ребаланс буџета Војводне, како би престало финансирање расхода из оквира надлежности које су проглашене неуставним.

Јованов сматра да, након одлуке УСС, не постоји никакав законски основ да се финансира на пример „тзв. Војвођанска академија наука, канцеларија Војводине у Бриселу, или области науке и технологије за које постоји и надлежни покрајински секретаријат“ и додаје да „свако финасирање тих неуставних надлежности, после одлуке УСС, представља кривично дело и ако је тога било, неко ће морати да одговара“.

Посланици ДСС ће предложити и да се покрајинском Фонду за капитална улагања наложи да „коначно достави извештаје о раду за 2009, 2010 и 2011 годину, пошто тај фонд никоме не полаже рачуне већ три године и за све време свог постојања поднео је само један извештај о раду“, казао је Јованов.

За седницу Скупштине Војводине, 4. октобра, на дневном реду су извештаји Покрајинског омбудсмана и Фонда европски послови као и Предлог измене покрајинске скупштинске одлуке о покрајинској управи.

Извор: Танјуг