Припрема...

19. новембар 2014.

Убудуће у „генијалне” пројекте личном имовином


Untitled-1Потпредседник Демократске странке Србије Миленко Јованов поново је због губитака и најављене продаје Тесла банке позвао представнике Покрајинске владе да убудуће за такве „генијалне пројекте” гарантују својом имовином.

Јованов, који је посланик ДСС-а у Скупштини Војводине, најавио је на конференцији за новинаре да ће поново упутити предлог председнику тог парламента Иштвану Пастору да стави на дневни ред седнице питање Тесла банке са седиштем у Загребу. Посланици те странке желе да добију одговор на питање колико новца је потрошено на тај пројекат, ко је од њега конкретно имао корист и шта се дешава с акцијама Покрајине у банци.

– У претходном периоду смо више пута поставили то питање, али одговор од Покрајинске владе нисмо добили. Председник Скупштине Војводине је 6. априла ове године одбио предлог да се тема уврсти у дневни ред седнице, да би се у августу појавила информација да је банка понуђена на продају – рекао је Јованов новинарима.

Како је навео, јавност у овом тренутку зна само да је Покрајина својевремено дала милион и по евра као оснивачки улог и да ће Војводина своје акције у Тесла банци продати за нешто мање од 500.000 евра.

– Значи, само разлика, што се тиче оснивачког улога, већа је од милион евра. То је, наравно негативно по буyет Покрајине и грађане Србије који живе у Војводини – рекао је посланик Јованов. – Грађани ни данас не знају укупну суму која је била уложена у Тесла банку, која је требало да обезбеди Србима – повратницима у Хрватску могућност да развијају пољопривредна газдинства. Немамо чак ни информације о томе колико људи је добило новац од банке.

http://www.youtube.com/watch?v=lCt8Ha2-rKw

Као додатну опасност навео је „причу о неком Тесла фонду, који ће да замени банку”. Он је оценио да је то потпуна паралела с Фондом за развој Војводине, који је угашен па је поново оформљен као Развојни фонд након што је пропала Развојна банка Војводине. – Морамо једном да изађемо из тог зачараног круга и скривања информација. Понављам позив представницима Покрајинске владе да убудуће за такве генијалне пројекте гарантују сопственом имовином, која није баш мала. Па кад њихови пројекти пропадну, као што су сви и пропали, барем да буyет може некако да се намири да не бисмо били у губитку – навео је Јованов.

Он је на конференцији за новинаре најавио и да је Покрајински одбор његове странке оформио изборни штаб за покрајинске изборе. На челу штаба је потпредседник странке Борко Илић.

Јованов је такође најавио и прву заједничку акцију ДСС-а и „Двери”, која ће бити одржана у недељу у Новом Саду, у амфитеатру СПЦ „Војводина” у 12 сати.
Те две странке су у уторак договориле партнерски однос и одржаће трибину на тему „Српска Војводина јуче, данас и сутра”.

Политички џyбокс у Бачкој Паланци

На молбу да коментарише информације о томе да је у Бачкој Паланци цео општински одбор ДСС-а прешао у СНС, Јованов је казао да је то „брутална лаж”. Јер, како је напоменуо, изашло је само шесторо или седморо људи, који су везани за локалну власт, што је „очигледно и био њихов мотив” да пређу у другу странку.

http://www.youtube.com/watch?v=jdrpIERH4tE

– У политици имате људе који су ту због политике, који разумеју политику и програме и боре се за њих, а имате људе који су као yубокс. Убаците паре и они ће певати било коју песму. Ко год убаци паре, они ће певати, потпуно неважно да ли је песма супротна од оне која је певана пре тога – рекао је Јованов.
Он је навео и да ће у Бачкој Паланци бити постављен привремени општински одбор ДСС-а који ће водити досадашња потпредседница Ранка Купусинац.

Е. Марјанов/Дневник