Припрема...

13. јул 2012.

Устав је брана разбијању Србије


Изјава за Танјуг

Упркос изјавама представника странака које чине покрајинску власт, или су јој блиске, одлуком Уставног суда Србије нити је угрожена аутономија Војводине, нити су нарушена права грађана који живе на подручју Војводине. Напротив. Нема важнијег права за грађане Србије, без обзира у ком њеном делу живе, од права да живе у држави Србији. За то су се право борили и изборили наши преци, а одлука Уставног суда је управо усмерена на заштиту овог права, које је било озбиљно угрожено антиуставним и антидржавним актима које је донела и промовисала покрајинска и тадашња републичка власт, односно Демократска странка и њени партнери СПС, ЛСВ, СВМ, СПО, ЛДП и УРС.

Са друге стране, Уставни суд Србије ничим није довео у питање аутономију Војводине, него је поништио само оне одредбе којима се од Војводине прави држава у држави, што је била, а чини се, и остала суштина политике покрајинске власти, предвођене Бојаном Пајтићем, која је након одлуке УСС доживела потпуни крах.

Интересантно је да сви они који су се, колико јуче,  залагали да се Устав мења како би се Србија одрекла  Косова и Метохије, данас траже да се Устав мења како би се Србија суштински одрекла и Војводине. Србија изгледа треба да постане једина држава на свету која ће својим највишим и најважнијм актом сама себе да укине.

Отуда и толики напади на Устав, отуда толика жеља да се он мења. Уколико би се у томе успело, Србији Устав више не би био потребан, јер ни Србије, овакве каву је данас знамо, не би било. Управо зато ће се Демократска странка Србије свим својим снагама борити за очување Устава Србије, јер је он најјача гаранција очувања целовитости Србије као државе.