Припрема...

7. новембар 2019.

И у 2019. години Војводина наставља да се развија и напредује


Већина посланика Скупштине Војводине подржала је Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за период јануар–септембар 2019. године.

Обим буџета у деветомесечном периоду износио је 74,98 милијарди динара, што је 18 милијарди више од обима буџета планираног за 2016. годину. Текући приходи и примања у посматраном периоду остварени су у износу од 56,7 милијарди динара, и чине 75,7 одсто од планиране 74,98 милијарде. Расходи и издаци буџета су извршени у износу од 47 милијарди динара, или 63,6 одсто од планираног обима буџета.

Гласовима већине посланика подржани су и прошлогодишњи извештаји о раду јавних предузећа „Воде Војводине” и „Војводинашуме” и извештај о пословању Гаранцијског фонда Војводине за 2018. годину.

За протекле три године Управа за капитална улагања је потрошила око 20 милијарди динара. А то су озбиљне паре и не може се казати да се то не види

Највећу расправу је изазвао деветомесечни извештај о извршењу покрајинског буџета. Владајуће посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” и Савез војвођанских Мађара изразиле су задовољство извештајем, док се посланици владајуће Социјалистичке партије Србије нису изјаснили о документу. Парламентарци те странке су ушли у салу тек на крају седнице, али о разлозима привременог одсуства нису желели да се изјасне.

Шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов рекао је да сви економски показатељи говоре да се ситуација у Аутономној Покрајини Војводини поправља и да ће буџет Војводине износити 75 милијарди динара, што је 18 милијарди више него 2016. године.

Примећује се раст уступљених прихода, што показује раст економије, казао је Јованов.

Незапосленост у Војводини је, како је додао, данас испод десет одсто, а ишла је некад и до 27 одсто, јавни дуг АПВ је с девет милијарди смањен на 6,7 и свако ко хоће да прочита те податке и ко жели објективно да сагледа ситуацију, види о каквим се променама ради и колико су ови показатељи добри.

Он је додао да не очекује да ће они којима је посао да критикују казати нешто похвално о буџету, али да грађани Војводине добро виде шта се у Војводини мења набоље и који се наслеђени проблеми из времена прошле власти решавају, а тичу се пре свега њиховог свакодневног живота.

Уверен сам у то да ће на изборима на пролеће грађани врло јасно рећи шта мисле о ономе што је радио СНС и шта мисле о критикама које су му упућене од неких опозиционих странака. Све ће то ускоро доћи на проверу, нагласио је шеф највеће посланичке групе у Скупштини Војводине.

Извор: Дневник