Припрема...

18. јануар 2016.

6% покрајинског буџета за НВО


Поштовани господине председавајући, поштоване колеге, када је у питању предложени буџет, ми просто, заиста ево од момента када је почео мандат овог сазива скупштинског и Покрајинске владе, имамо ситуацију да се из буџета у буџет неке ствари понављају, као да постоји неки компјутерски програм у који само убаците цифру, а он после то распореди и увек по истом шаблону, без обзира на то шта су стварне потребе, без обзира да ли су се те потребе у неком међувремену промениле, ствари функционишу увек на исти начин.

Ми овде поново можемо да говоримо о томе да слушамо жалопојке на тему тога колики је и колико износи покрајински буџет, али се врло ретко овде говори и покушава се скренути са теме, када се то стави као тема о којој треба разговарати, како тим новцем, који дође до Покрајинске владе, иста та Покрајинска влада располаже и то је оно што је тема о којој ми данас треба да разговарамо.

Оно што је мени заиста фасцинантно и то се понавља из буџета у буџет и видели смо и по овом извршењу за девет месеци, то је тај формално невладин, фактички владин, сектор. 1.150.000.000 по ребалансу буџета за ову годину, у овој години у ономе што је исказано, то је 473.000.000. Ова цифра ће сигурно бити већа, немојте уопште да имате било каквих илузија о томе да ће то на овоме да се заустави и сигурно ћемо опет доћи на тај ниво, који смо имали и ове године, и проблем је у томе што то износи око 6% укупног оног буџета, за који ви кажете да је оперативан, да не иде кроз трансферна средства и да није буџет Војводине за то само проточни бојлер. Дакле, како је могуће да се једним актом, истим актом, за невладин сектор предложи 473.000.000, а за акттивну политику запошљавања 220.000.000, дупло мање. Или се можда неки људи запошљавају кроз невладине организације, па је и то активна политика запошљавања, а према ономе што смо имали прилику да видимо на прошлој седници, очигледно је да то иде у том правцу.

Делимично сте објаснили повећање за, чини ми се, специјализоване услуге, јер у тај конто се углавном убацују, односно том конту се приписују трошкови који иду за организацију избора и то је тако на свим нивоима, али нисте објаснили зашто имате повећање за услуге по уговору, са 623.000.000 ваљда, колико је било ове године, на 788. Дакле, за око 160.000.000 и то се све дешава у ситуацији када неко прича нама како пара нема, како је Покрајина закинута, како имамо најминималнија средства икад, ми повећамо услуге по уговору, специјализоване услуге, невладине организације. Без моје жеље да на било који начин то оквалификујем, не могу да не кажем да ми је нелогично, јер је нелогично да, са једне стране, кукате да немате средстава, а са друге стране оно мало што имате, то распоређујете на невладин сектор, услуге по уговору, специјализоване услуге, итд.

Субвенције приватним предузећима 738.000.000 ове године. Дакле, за 50% више, него невладиним организацијама, приватним предузећима. Па, добро, очигледно да су и невладине организације нека врста приватних предузећа, бар у овом систему како сте га направили. Ја се надам да неће бити поново „Ћао-ћао“ посластичарница и сличних авантура. Видећемо у извршењу, тако је. И надам се да ово све што сам рекао, у овако једној сивој зони и овој актуелној магли, ако тако може да се метафорички каже, једноставно, није само припрема, о чему је говорио један од колега, припрема за изборе, да ће на овај начин бити нешто финансирано.

На крају остаје само једно питање, за које бих волео да добијем одговор, а то је где су комарци. Није ваљда да смо успели све да их потаманимо? Нема оних чувених 300.000.000 у овом буџету. Хвала.

 

Извод из неауторизованих стенографских бележака са 50. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 29. децембра 2015. године

ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2016. ГОДИНУ