Припрема...

24. октобар 2012.

Осуда нaсиља у Teмeрину


Демократска странка Србије најоштрије осуђује насиље које се поново десило у Темерину. Наиме, поново су припадници нацистичког покрета „64 жупаније“ премлатили младиће српске националности само зато што су Срби. Подсетио бих на то да се истоветан инцидент десио и у септембру прошле године и да постоји веома основана сумња да је тада покушано да се тај инцидент заташка. Ипак, ми сматрамо да су те појаве само последица.

Узроке треба тражити у томе што су, чини се, одређене групе из све чешћих изјава којима се најављује удаљавање Војводине од Србије пронашле подршку за своје дивљаштво. Такође, нереаговање на тзв. „Мађарски тепих“, ћутање над чињеницом да се сваког јула у Кањижи организује фестивал мађарских фашиста, подизање споменика у Ади убици Срба, Јаношу Дамјаничу,истицање слике Миклоша Хортија у Гимназији у Сенти, довело је до тога да су неонацисти из „64 жупаније“ помислиле да имају пуно право да своју мржњу према Србима исказују физичким нападима и да за то неће одговарати.

Карта у сенћанској Гимназији на којој се налази лик Миклоша Хортија

Такође, ова појава, пошто је сада јасно да се не ради о усамљеном инциденту, врло јасно се показује шта чека и каква ће бити судбина Срба у Војводини, ако се настави са даљим удаљавањем Војводине од Србије. Зато сматрамо да је неопходно хитно враћање свих токова и активности у уставне оквире државе Србије, као и да се не дозволи да се на подлози неуставних радњи роде идеје које имају за циљ да Србе у сопственој држави начине најугроженијом нацијом.

Да би до тога дошло, ДСС ће на сутрашњој седници Скупштине Војводине поново тражити да се Статут АП Војводине усклади са Уставом, да се укине тзв „Војвођанска академија наука и уметности“ за коју је јасно да нема никакав правни основ за даље постојање и финансирање. Такође, тражићемо да Фонд за капиталнана коначно поднесе свој извештај о раду, пошто то није учинио већ три године. Наравно, нећемо гласати за предложени ребаланс буџета,јер смо мишљења да се њиме само наставља давно успостављена пракса бацања новца грађана Војводине, од чега нико, осим мале групе на власти, неће имати никакве кортисти.