Припрема...

6. октобар 2022.

Административни одбор пресудио: Утврђен распоред седења


Административни одбор Скупштине Србије данас је утврдио распоред седења у великој сали парламента, пошто се четири посланичке групе нису усагласиле око тога.

Договор је требало да постигну посланичке групе коалиције НАДА , Нови ДСС-ПОКС, посланичка група коалиција “Морамо-заједно”, посланичка група Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Морамо и Европски региони.

Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Морамо и коалиција Морамо – Заједно су предлагале да посланици и даље седе као на конститутивној седници, али са таквим предлогом се нису слагали посланици коалиције НАДА.

Председник Административног одбора Миленко Јованов подсетио је да је одржано више седница одбора на ову тему и додао да се приликом предлагања решења водио одлукама које су се примењивале у сазивима од 2012. до 2020. године.

“Постојало је правило да се седишта попуњавају хоризонтално, а да се шефовима посланичких група омогући да седе у првом реду. Притом задржавам право да то правило сматрам бесмисленим, али оно постоји и ми смо га применили”, рекао је Јованов.

Он је додао да су је примењени објективни параметер јачина и број мандата које је листа освојила на изборима.

“Проблем је што у овом сектору седе четири посланичке групе, има три места, а из једне листе настале су две посланичке групе, а онда смо се руководили тиме да већа посланичка група добије право да њен председник седи у првом реду, а да место због кога је и настао проблем остане упражњено. Све остало је хоризонтално попуњавање”, објаснио је Јованов.

Јованов је на предлог да посланици буду подељени по вертикали одговорио да је управо таква подела и довела до проблема, те да су због тога посланици коалиције “Морамо-Заједно” стајали на седници, да се Александар Јовановић шетао по сали, добацивао…

На коментаре да је у питању преседан, Јованов је одговорио да не може да буде преседан, јер се позива на одлуке из претходног периода, те додао да је било више примера да шефови посланичких група седе неколико редова удаљени од посланика.

У том контексту је поменуо ЛСВ, СВМ, Нову Србију, те закључио да је бесмислено “гурање у први ред”.