Припрема...

24. август 2021.

Ако је Бодрожић независни новинар, како изгледају зависни?


Шеф НУНС Жељко Бодрожић има богату прелатачку биографију, попут Маринике Тепић, а представља се као главни заштитинк професионалног извештавања.

Независно удружење новинара Србије (НУНС), чији је председник Жељко Бодрожић, финансира се од чланарине, донација као и од прихода Медија центра у Београду. Тако је званично наведено, али је (не)намерно изостављен факат да НУНС милиони лежу и из страних извора, понајвише од Европске комисије, како је јуче ексклузивно објавио Српски телеграф у великом истраживању о финансирању свих овдашњих гласила и то после селективног анатемисање које је реализовао Твитер етикетирајући домаће медије као сараднике Владе Србије, ваљда сугеришући да би требало да сарађујемо са неким туђим владама (!?).

Наиме, прилив од око 124 милиона динара само у три године имао је баш НУНС, чија мисија би требало да буде промоција и заштита слободног новинарства, професионалног извештавања, етике… Уз то НУНС води Бодрожић, који не да није разумео да је политички ангажман неспојив са новинарством, већ је пример страначког прелетача који је надамшио и по томе чувену Маринику Тепић, која је завршила у ССП Драгана Ђиласа.

Веровали или не, Бодрожић је кокетирао са некадашњим Отпором и променио пет страначких дресова – ДС, ЛСВ, ГСС, ЛДП, ПСГ. А сад је, по разноврсним основама, и он близак Ђиласу.

Међу најилустративнијим примерима је онај кад у Kикинди активисти ССП и ДС деле локални недељник „Kикиндске“ чији је оснивач и уредник Бодрожић. Лист, наравно, напада власт. Оправдавао је Бодрожић и позајмицу од шест милиона динара коју је Медија центар, чији је оснивач НУНС, узео баш од Ђиласове фирме Мултиком Гроуп.

О каквом се „професионалном новинару“ ради, најбоље показује то што Ђиласова странка његове новине дели као свој пропагандни материјал. Није њему препорука за председника НУНС била то што је био члан ДС, ЛСВ, Отпора, ГСС, ЛДП, ПСГ, већ то што данас ради за Ђиласа и његову партију. Ђилас је НУНС купио на сличан начин на који је купио и ДС. Мислим да је потпуно исти модус операнди са истим мотивом. И једни и други су у односу на Ђиласа у позицији дужничког ропства – прича за Српски телеграф потпредседник СНС Миленко Јованов.