Припрема...

1. октобар 2022.

Алтернативе Вучићевој политици довеле би Србију до катастрофе


Опозицији је најважније како ће камера да их сними и где ће да седе

После седнице Народне скупштине Србије, на којој је председник Александар Вучић представио извештај о преговорима Београда са Приштином, а затим током два цела дана неуморно одговарао на питања, али и на нападе, неретко веома дрских посланика опозиције, шеф Посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, Миленко Јованов, каже да му је најјачи утисак била симултанка коју је председник одиграо са комплетном опозицијом.

– Председник Вучић је седео 25 сати у сали, ниједном, ни на тренутак, није изашао, и све време је концентрисано одговарао на све њихове увреде, пароле и оптужбе. Сви који су имали прилику то да гледају, видели су да је политика председника Вучића доминантна зато што је реална, одговорна, комплетна и колико се води рачуна о последицама сваке речи и сваког потеза – поручује Јованов за „СНС Информатор“.

Како Вам изгледа агрументација и наступ опозиције? Неке од њих први пут видимо у Народној скупштини…

– Нема ту аргументације, а нема ни политике. Једни су дошли да вређају председника и да му понове све већ безброј пута изречене и разобличене лажи, док су други дошли да понове своје већ познате пароле, које можда некоме лепо звуче, али би нашој земљи и народу направиле непоправљиву штету. И једни и други показали су да нису дорасли овако важној, сложеној и великој теми, као што је питање Косова и Метохије.

Зашто је важно где ко седи у Скупштини? Зашто се толико свађају око места?

– Зато што им је важнија форма од суштине. Зато што им је важније како ће камера да их сними, него шта ће рећи, или шта ће конкретно урадити за грађане који су их бирали. То је тужна слика која показује како неки људи који би да воде државу, виде политику и своју улогу у Скупштини.

Интересантно је и да је Владета Јанковић, као најстрији посланик, одмах злоупотребио скупштински микрофон. Ако је судити по првим седницама, чему можемо да се надамо од њих?

– Они се чврсто држе лицемерја које је Владета Јанковић показао на првој седници. Он је злоупотребио позицију на коју је дошао захваљујући крштеници, да би држао слово о демократији, а заборавио је да демократија подразумева и примену одређених правила и процедура. Или није заборавио, али га то, једноставно, не интересује, јер оно што он сматра да треба да важи за друге, за њега не треба да важи. Исто се понашају и њихови посланици. Све време добацују и вичу, али су страшно повређени и траже заштиту од председника Скупштине ако неко њима нешто добаци. Дакле, увек и на сваком месту показују да они за себе заиста мисле да су нека посебна бића, за која не важе правила која важе за остале.

У опозиционим медијима називају Вас СНС јуришником, СНС јастребом, кажу да сте већ првог дана направили „хаос у Скупштини“, јер сте од председавајућег тражили да провери да ли је опозиција узела терапију… Шта им то толико смета у Вашем раду?

– Њих је неко слагао да политички живот треба да функционише тако што је на опозицији да критикује, а на власти да ћути и да трпи. Нити ћемо да ћутимо, нити ћемо да трпимо. Не зато што то не можемо, него зато што на то немамо право. Ниједан члан СНС-а, нико ко подржава председника Вучића и његову политику једноставно нема право да ћути на лажи, измишљотине и бесмислене оптужбе људи који су ову земљу довели на стопу од потпуног краха. Смета им, дакле, то што се свим срцем борим за политику у коју верујем и што ми на памет не пада да им било шта оћутим и прећутим.

Колико за Вас значи поверење председника Вучића да предводите Посланичку групу „Александар Вучић – Заједно можемо све“?

– То је заиста огромно поверење, посебно уколико имамо у виду то како изгледа парламент. Присутни су сви, од крајње деснице до зелених партија, али се показало да им је свима мета само и искључиво председник Вучић. Урадићу све што је у мојој моћи да то поверење оправдам.

Како оцењујете састав Посланичке групе и чему се надате у будућем раду?

– Групу нам чини велики број искусних посланика, али и велики број нових људи, тако да је то занимљив баланс. Очекујем да сви посвећено и вредно раде свој посао. Посланички мандат не може да буде хоби и успутни посао и верујем да ће свако до краја године постати свестан да ли може или не може да одговори на захтеве које овај посао поставља пред нас. Долазак председника Вучића у Скупштину и његов рад у та два дана је обавезао сваког од нас да озбиљно и одговорно ради свој посао. Јер, ако председник може 25 сати да седи у Скупштини и бори се за нашу политику, а то није његов ни примарни, ни једини посао, ко од посланика има оправдање да свој једини посао не ради како треба?

Колика је улога Народне скупштине и колику одговорност сноси, заједно са председником Србије и Владом Србије, у тренутку када је пред нама тешка зима, када прети енергетска криза и криза хране, када имамо захтеве за увођењем санкција Русији, притиске поводом КиМ?

– Ситуација у којој се наша земља налази је веома сложена и будући да се ствари у свету додатно компликују, биће и сложенија. Као што сте навели, велики су изазови у питању. Највећи део терета борбе са тим изазовима пада на плећа председника Вучића. И народ у Србији гледа у њега и очекује решења за себе и своје породице. На нама је да радимо свој посао, објашњавамо нашу политику и да својим радом, или нерадом, не додајемо додатни терет на председникова плећа. Е, за ово последње, сваки посланик понаособ има одговорност.