Припрема...

29. новембар 2013.

Амандмани на Буџет Републике Србије


mj_sapvПоштовани господине председниче, поштоване колеге, ја ћу кренути од овог последњег што смо чули, дискусије колеге Новаковића. Искрено, пријатно сам изненађен неким деловима вашег излагања, али бих волео да се ти делови, који се односе на позивање на јединство и сарадњу, коначно виде и у пракси. Ово је већ не знам који пут у последњих годину и по дана да ми добијамо одређени текст, кад кажем „ми“, мислим на опозицију, дакле, све опозиционе странке, да нико није учествовао у писању тога, ни када су били у питању они амандмани, први пут који су подношени, ни када је у питању била Платформа, ни када је била у питању Декларација, ни када је било у питању сада ово, а онда се у самој сали тражи јединство. Дакле, не можете очекивати да вам дамо фактички бланко могућност да ви напишете шта хоћете, а онда кад дођемо овде, онда чујемо, не са ваше стране и не данас, али и таквих је случајева било, патетичне говоре о нашој деци, о нашој будућности, уницима који неће имати путеве и не знам шта, па ваљда због те патетике и те бриге, ми треба сада да гласамо за оно у чему апсолутно нисмо учествовали.

Са друге стране, било би добро да се то јединство постигне и јако је велика разлика када, као што у самом тексту пише, да ће господин Пастор бити представник Скупштине у Републичкој скупштини, када он долази са једним јачим легитимитетом. Дакле, није то питање политичке културе да ли ћемо ми бити сагласни или нећемо бити сагласни, него је питање легитимитета. Ви ако погледате питање легитимитета, онда имате проблем, чак и по претходним изборима, уколико гледате изборне резултате само по пропорционалној листи, јер и ту нема 50% људи са правом гласа у Војводини, који су гласали за то да једна коалиција сачињава одређене предлоге и да са тим предлозима у име свих нас иде пред Скупштину Србије, каже – ово је Скупштина Војводине. Извините, није.

Све што сте до сада поднели Републичкој скупштини је искључиво резултат рада владајуће већине, а не Скупштине Војводине у целини, као такве. Формално то јесте тако, да је већина изгласала и формално то јесте одлука Скупштине, али суштински, ви немате подршку готово ни једног-јединог посланика опозиционих странака.

Што се тиче самих позива на поштовање Устава, Демократска странка Србије бар ту никад није имала проблем и заиста се залажемо за доследно поштовање сваког слова Устава, од преамбуле до последњег слова, али опет, и јесте ту колега Будаков у праву, стварно, понављају се дискусије и ово сам већ не знам колико пута говорио, морамо да схватимо да онда све мора да се поштује. Са ове говорнице господин Ристивојевић је позвао, после одлуке Уставног суда Србије о Закону о надлежностима да одмах седнемо и да усклађујемо акт. На то никакав одговор нисмо добили. Знате шта ће бити са одлуком Уставног суда по питању Статута, зна свако, и онда ћемо имати нови конфликт, а шта смо ми урадили да тај нови конфликт између Београда и Новог Сада, условно речено, значи, Покрајине и Републике, предупредимо? Па, ништа. Да ли смо једно слово мењали? Не, него смо добили истог тог дана овде у холу изјаву представника Покрајинске владе „да је одлука Уставног суда антицивилизацијски насртај на аутономију Војводине“, крај цитата.

Што се тиче неких других представника Владе Војводине, знате, неки од њих сваки други дан кажу како је Александар Вучић човек који држи реч. Па, очигледно да ова тема није довољно важна да се са Александром Вучићем на ову тему разговара, али овде, у Скупштини Војводине, нам се о томе прича да је то најважнија тема. Па, ако је најважнија тема, онда сте требали са тим човеком, који држи реч, да завршите тај договор, па да сада немамо проблем овде у Скупштини Војводине. Не може то да вам буде тема у Скупштини, кад треба пред грађанима да се каже да се боримо за аутономију и за испуњење уставних 7%, а када разговарате о нечему другом, тога се и не сетите. И неки други представници владајуће коалиције су имали у протеклих недељу дана контакте са владајућим странкама на републичком нивоу, па је формирана власт у Суботици. Рећи ћете – нема то везе једно с другим, али ме интересује да ли је тад поменуто питање извршења буџетских 7%. Заборави човек свашта кад прави власт, не сети се свега, имам ја разумевања за то, али ако већ нас позивате на то и позивате колеге из Српске напредне странке да утичу, па утичите и ви сами кад договарате, разговарате са људима и човеком, који, како кажете сваки други дан у медијима, држи реч.

Демократска странка Србије ово не може да подржи из разлога што нисмо учествовали ни у писању овога, нити нас је ко било шта консултовао. Са друге стране, ово је још један наставак политике коју сте започели првим оним амандманима на буџет и не видимо да је искрена намера да се проблем реши. Очигледно је да су наступи до сада увек били такви да се једној политичкој групацији обезбеди тапија на питање аутономије Војводине, бољег живота Војводине, локомотива развоја, итд. Када се будемо сви укључили, када буде било воље за то, Демократска странка Србије ће радо дати допринос. Хвала.