Припрема...

19. јул 2014.

Бановина препуна


Нико не зна тачан број запослених у јавној управи. Тај број, у зависности осд тога ко даје податак, варира између 600.000 и 800.000 на нивоу државе. Читава армија људи. По подацима Републичког статистичког завода, који је недавно презентовао новинарима покрајински секретар за запошљавање Мирослав Васин, у Београдској регији у јавном сектору ради око 60 одсто запослених, док их у Војводини 26 одсто. Прегломазна администрација, а свакодневна пракса – када човек треба да среди неку документацију – указује на то да нам, упркос тако великом броју људи у јавној управи, недостају способне бирократе. То би требало да уреде нови закони који се најављују.

Канцеларије у Бановини су препуне. Кад је посланичка група ДСС-а затражила од Покрајинске владе да достави податак о тачном броју запослених, добили смо да их има 1.200. Неки сумњају да је број запослених с 800, колико је наслеђено 2000. године, приликом промене режима, порастао чак на 1.800, не рачунајући запослене у јавним предузећима и установама. А и да их је „само” 1.200, и то је огроман број који указује на повећање од 50 одсто од 2000. године до данас – каже за „Дневник” посланик ДСС-а у Скупштини Војводине Миленко Јованов.

ZGRADA SKUPSTINE VOJVODINEОн наводи да није упознат с детаљима Нацрта закона о запосленима у јединицама локалне самоуправе и аутономним покрајинама, али претпоставља да се правни акт пре свега односи на права и обавезе службеника. А кад је реч о Војводини, примећује посланик, проблем је пре свега с бројем запослених и сврхом запошљавања тако великог броја људи.

Уместо да покрајинска администрација буде оперативна и ефикасна, она је трома. Њен политички део отуђен је од народа и његових проблема. Добили смо праву бирократију, која води рачуна само о себи – сматра Јованов.
Уверен је у то да се садашње стање може решити променом система, како објашњава, да покрајинска администрација постане средњи ниво власти, и да води рачуна о грађанима, а не само о себи.

Волео бих да покрајински заштитник грађана прочита Нацрт закона, који су услови за заснивање радног односа, пошто се врло често говори о националној заступљености запослених. По мом мишљењу, нико нема право да некога анкетира о националној припадности. Постоје јасни услови о томе како се запошљава у покрајинској управи. Према томе, ако је неко дискриминисан због своје националне припадности, то се најоштрије мора спречити, али имам осећај да неки људи намећу да морамо у покрајинској администрацији да запошљавамо људе „по кључу” – примећује.

Како додаје, у сваком случају биће интересантно како ће све то нови закон регулисати.
Да би се дошло до кључних промена, мора се променити читав систем. Ова покрајинска власт функционише по принципу оне народне „Сами себе заплићемо, сами себе расплићемо” – закључује Јованов.