Припрема...

15. децембар 2022.

БАШ ЈОЈ СЕ МНОГО ПРИЧИНИЛО


Апсурдна тврдња Драгане Ракић у Скупштини Србије – да је актуелни шеф посланичког клуба напредњака 2004. године, заједно са Предрагом Бубалом, учествовао у приватизацији овдашње „Ливнице“, па се, да би избегао затвор, учланио у СНС. Миленку дала неслућену и нестварну политичку моћ, јер је тада имао 24 године и био студент.

Да је веома опасно, крајње штетно, по лични и колективни интегритет неретко и погубно, јавно изрећи непроверену, испостави се дибидус нетачну, информацију о некоме, конкретно о политичком неистомишљенику, уверила се пре неколико дана истакнута функционерка Демократске странке Драгана Ракић. Ова дама с високим универзитетским  образовањем дозволила је себи да се, као посланица у Скупштини Србије, у настојању да по сваку цену облати и дискредитује шефа посланичког клуба напредњака Миленка Јованова, тотално избламира износећи ноторну неистину – да је овај наш суграђанин учествовао у, по њој лошој, приватизацији Ливнице Кикинда.

Требало је да та тврдња буде полазиште за скупштинску, па и ширу, расправу на ову тему, али се паклена намера жутог посланичког табора у старту изјаловила. Прозвани Јованов, иначе наш сугрђанин, очигледно вичан оваквој врсти дијалога, одмах је реаговао и стопостотно поентирао. А и није му баш било напорно да опонира Ракићевој, коју није толико матирало његово реторичко надахнуће, колико неспорни факти, које је, бранећи се, у широком географском кругу предочио и ефектно политички поентирао.

А шта је то урадила поменута госпођа? Она је, у оквиру посланичких питања, усмено затражила од Владе Србије, конкретно од министра Синише Малог, да се документовано разјасни информација коју је, како је рекла, добила од грађана Кикинде, да је Миленко Јованов, заједно с Предрагом Бубалом, учествовао у приватизацији „Ливнице” Кикинда, па се, да би избегао затвор – учланио у Српску напредну странку.

Јованов је, уверљиво и лако, оповргао ноторну неистину којом се Драгана Ракић послужила настојећи да по сваку цену области, па јој успут спочитао како се води политичка борба, уз опаску – и да не ваља онако како то она чини. Онда је, стим у вези, појаснио председнику Скупштине очигледан опаки превид истакнуте чланице ДС. Потом је, с приличном дозом сарказма и ироније, растумачио Драганино причињавајуће виђење фамозне продаје кикиндског металског комплекса и у тој интригантској причи сопствене улоге – без дилеме имагинарне, у нечијој глави злурадо осмишљене.

– Господине Орлићу, ово је требало да буде речено када ја нисам у сали, да не могу да одговорим, те да онда то буде тема за расправу. Међутим, неко се досетио да се амандман односи на студента. А ја као студент – приватизујем Ливницуг!. Сачекајте да вам објасним како је то било. Дакле, у то време ја као студент, с 24 године, јер је то био мај 2004, дођем код Војислава Коштунице и Предрага Бубала (тадашњи министар за привреду и приватизацију – прим., НКНЈ) и кажем им: „Има да приватизујете овако, или вас неће бити“. И они, штаће, ураде онако како сам им ја рекао. Грађани Кикинде врло добро знају да је мој отац радио у тој Ливници. Не знају, додуше, ко је Драгана Ракић, јер од њене странке имају само таблу и канцеларију. Чланова – нема!

Затим се шеф посланичке групе СНС директно обратио Ракићевој, упитавши је зашто се, трагајући за евентуалним мрљама у његовој политичкој каријери, послужила неистином. Оно што је о њему рекла Кикинђани јој нису могли саопштити:

– Ви, да сте се ишта распитивали, не бисте правили овакве грешке. И то показује колико сте површни, колико ништа не знате, колико вас мрзи чак и на гугл да одете. Да ишта знате, знали бисте да је тај Бубало којег спомињете, био приведен у мају 2013. године, а да сам се ја, што пише на мом сајту, из ДСС изашао у мају 2015, а у Српску напредну странку се учланио у августу 2015. године, дакле две године касније. Сада, пазите, од 2004. године траје моја „завера“ да сам ја сакрио како сам приватизовао Ливницу. Ја то кријем 18 година и, таман кад сам мислио да се извучем, ево Драгане Ракић, која ме је раскринкала. Сада немам шта друго него да се пријавим у полицију и да кажем – људи, треба да идем у затвор, јер лоше приватизујем – саркастично је, шалећи се и на сопствени рачун, изјавио Јованов.

Затим је Јованов навео шта још у вези са приватизацијом овдашње ливнице не зна Драгана Ракић. Она, нагласио је, нема појма како изгледа комисија која је преговарала са словеначком фирмом „Цимос“.

– Она не зна ни које су фабрике у оквиру Ливнице Кикинда. Госпођо Ракић, колико их је? Једна, две, три? Ако су вам грађани Кикинде рекли, а они знају колико их је.

Ево, ја сам вам рекао једну, набројте ми остале две. Кажите који је приватник из Кикинде купио погоне. Реците ми како се зове фирма из Кикинде која је купила погон Ливнице – критички се према посланици ДС поставио за полемику расположени скупштински шеф напредњака.

Драгана Ракић није одговорила на поменута питања. А и шта би у конкретном случају могла да каже. Дискусија Јованова на ову тему изазвала је велику медијску пажњу. Овај наш суграђанин огласио се и у вези са непријатним блиским сусретом мимо скупштинске сале с руководећим двојцем демократа, констатујући да Демократска странка – враћа насиље у политику. Како пише дневни лист „Ало“, десио се инцидент у Скупштини Србије, када су се посланици демократа Зоран Лутовац и Драгана Ракић претњама обрушили на народне трибуне из табора СНС, што се јасно види и чује у снимку који је објавио Јованов. Цитирамо Миленкову поруку на његовом налогу на Твитеру: „На излазу из Скупштине Драгана Ракић претила је посланицима СНС: „Јурићемо вас по улицама“. Није стилска фигура у питању. Смушени Лутовац мало псовао и претио „даће да ми завали шамарчину“, али смешан какав јесте, брзо се повукао…“

Јованов се, у вези са овим немилим догађајем, огласио и у више медија, рекавши да посланици ДС, осим поменутих изгорених речи, сваког дана напредњацима најбруталније прете и изговарају највулгарније псовке. Ради се, по њему, о још једној манифестацији апсолутне немоћи. Сматра да су „жути“ помислили да ће им улазак у парламент аутоматски подићи рејтинг, „али су врло брзо схватили да су потпуно инфериорни“. Закључује „да грађани сада најбоље виде колике су незналице и дилетанти“.

НАЈЕКСТРЕМНИЈИ МЕЂУ „ЖУТИМА“

Најекстремнији представник „жутих“ у Скупштини је Срђан Миливојевић, а не госпођа Ракић, који се, иначе представља као лидер странке, па у томе можда треба тржити узроке оваквих испада.

Подсетио бих да је то особа која је у време једне од њихових страначких деоба брутлно извређала Виду Огњеновић. Очигледно је то модел понашања и у том смислу нема изненађења.У сваком случају ово ништа неће променити – сматра Јованов.

ИЗЈАЛОВИЛЕ ИМ СЕ НАДЕ

Јованов је прокоментарисао, по њему, непримерено понашање представника ДС у парламенту Србије и кључних функционера ове опозиционе странке. С тим у вези изјавио је:

– Не иде им у Скупштини, не разумеју како функционише борба у институцијама. У свакој расправи извуку дебљи крај. Надали су се да ће самим уласкому Скупштину постати некакве звезде, али од тога очигледно нема ништа. И онда настаје нервоза.

Приредио: М. Иветић