Припрема...

14. јул 2014.

Битка ДС, ЛСВ и СВМ за контролу новца


Скупштина Војводине морала би да прекине летњу паузу 17. јула, јер до тада треба да има предлог Покрајинске владе за новог секретара пољопривреде, водопривреде и шумарства, с обзиром на то да је претходни, Горан Јешић, смењен 2. јула.

Уколико до тада парламент не буде имао тај предлог, значи да владајућа коалиција, коју чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и Савез војвођанских Мађара, не може да се договори и та коалиција практично више не постоји, каже у разговору за „Дневник“ Миленко Јованов, посланик Демократске странке Србије у покрајинској скупштини. Јованов, који је и председник Покрајинског одбора ДСС-а, најавио је и да ће он, уколико влада не буде имала предлог до 17. јула, у знак протеста испред зграде Покрајинске владе да поцепа покрајинску скупштинску одлуку о влади из 2010. године, која налаже тај рок од 15 дана.

– Шта ће нама покрајинска скупштинска одлука, ако је влада не поштује? – пита Јованов.

Секретар Скупштине Војводине је изјавио новинарима да, уколико Покрајинска влада у том року не буде имала предлог, то не повлачи за собом никакве санкције. Како то коментаришете?

– Његово тумачење је врло интересантно. Па какви су ти покрајински акти и какав је то идиотлук да имамо уредбу која не мора да се спроведе? Наравно мора да се спроведе. Истина, за неспровођење неће нико да оде у затвор, али постоји политичка одговорност на којој ћемо инсистирати.

Зашто мислите да је тешко да се странке власти договоре?

– Јер, очигледно не могу да се договоре око тога ко ће да контролише паре. Сетите се претходне седнице Скупштине Војводине, на којој се расправљало о завршном рачуну буџета. Учешће секретаријата пољопривреде, водопривреде и шумарства у буџету износи више од седам одсто, док је други по том питању секретаријат за културу и информисање с 4,5 одсто. Невероватна ситуација. Већина секретаријата је само „проточни бојлер“ који добију паре из републичког буџета да их проследе здравству, школству и другим покрајинским институцијама.

261783-08Ко жели новац секретаријата за пољопривреду да контролише?

– ЛСВ. Секретаријат за културу и информисање води Лига. Ако се јој да и секретаријат за пољопривреду зарад намиривања коалиционог партнера, значи да ће та странка да контролише четвртину средстава с којима Војводина располаже. Даје се купус кози да га чува! Стварно је страшна поента те политичке гимнастике. Они су и досад толико чували наше новце да су га носили кући. Нека се сад покаже имовинска карта највишег функционера ЛСВ-а у 2000. години и данас, па ћемо да видимо код кога су наши новци.

Како коментаришете рад покрајинске скупштине?

– Парламент прати просто оно што се догађа ван њега, а тиче се односа коалиционих партнера, садашњих, евентуално будућих и бивших. Просто се сви договори, разговори око реконструкције Покрајинске владе пресликавају на парламент. Имамо врло чудну ситуацију у којој сви са свима преговарају, а нико не може да се договори. Потпуно је неприхватљиво да оволико дуго траје сапуница звана реконструкција Покрајинске владе. Треба врло јасно да се каже ко жели да је реконструише и са ким ће прича да се заврши. Јер, ово стање је заиста оптерећујуће за политичку сцену у Покрајини и не може да донесе ништа добро грађанима. Ситуација је просто лоша и она шаље лошу слику о Војводини. Ту причу треба што пре завршити…

Председник Скупштине Војводине Иштван Пасторза излазак из кризе предлаже концентрациону владу. Какав је ваш став о томе?

– То је предлог за амнестију ЛСВ-а и СВМ-а.

Како то мислите?

– У смислу што су те две странке лева и десна рука ДС-а. ЛСВ и СВМ су били мањи од маковог зрна, па су гласали за све могуће сулуде пројекте ДС-а. Гласали су за планове Фонда за капитална улагања, за Развојну банку Војводине… Нису демократе саме владале све ово време. Зато би било крајње неправедно да се ЛСВ и СВМ амнестирају од одговорности за стање у Војводини. Да су знали нешто да ураде корисно и квалитетно, ваљда би урадили. Они су довели ситуацију, у економском и сваком другом смислу, дотле да је потребна концентрациона влада. Значи, потребно је учешће свих странака и њихових потенцијала да би се нешто поправило и да они остану у власти. То је заиста невероватно. То је исто као кад би звали пиромана да гаси пожар који је подметнуо.

Да ли би уопште могле све странке да сарађују у тој концентрационој влади?

– Апсолутно не. ДСС се није изјашњавао, јер предлог на ту тему нисмо ни добили, али ДС и СНС су се већ изјаснили да неће једни с другим да праве концентрациону владу. А без учешћа свих, то није концентрациона влада.

Него шта је?

– Нова коалиција. Јер, концентрациона влада подразумева учешће свих, значи нико није у опозицији. У њој свако узима део одговорности за побољшање ситуације, а уколико неко не учествује у томе, онда то није концентрациона влада, него нова коалиција, која има опозицију.

Да ли би ДСС учествовао у концентрационој влади?

– Прво бисмо морали да видимо шта би био задатак те владе. За нас су, осим програма, важни и рокови у којима послови морају да се заврше. С друге стране, за нас је потпуно ненормално да Војводину они који су је урушили сад заједно са другима граде. Поново кажем, да су знали нешто да ураде, они би и урадили. Пошто су показали да не знају, треба да се склоне.

Да ли видите могућност за праву реконструкцију Покрајинске владе на јесен како се најављује?

– Искрено, не верујем у то. И раније сам био изразито скептичан, не зато јер сам песимиста, него покушавам реално а сагледам ствари. Не мислим да постоји искрена воља, првенствено код ЛСВ-а али ни код СВМ-а, да промене партнерство са демократама. Нису ми јасни ни позиви СНС-а у правцу Лиге и СВМ-а. Делују ми неприкладно. Говорим то из искуства, јер ДСС је пролазио кроз разна искушења, али никад није изгубио достојанство зарад власти.

Колико је реално да буду ванредни избори у Војводини у скорије време?

– Одговор су већ дали сви у Скупштини. Свако је из свог разлога рекао да су избори у овом тренутку нејгоре могуће решење. Али, они јесу најчистије решење. Само такав захтев није стигао ни од СНС-а ни од ДС-а.

Ержебет Марјанов/Дневник