Припрема...

15. децембар 2022.

Борићемо се за политику која доноси резултате


ИНТЕРВЈУ: МИЛЕНКО ЈОВАНОВ, шеф посланичког клуба СНС-а у Скупштини Србије

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Миленко Јованов каже да је буџетом за 2023. годину држава преузела на себе важан део трошкова проузрокованих последицама рата у Украјини које би иначе плаћали грађани. У интервјуу за „Политику” наводи да се са друге стране држава није одрекла ниједног важног и великог пројекта и, што је још важније, повећања плата и пензија, па ће се и у времену кризе реализовати све што је планирано и зацртано.

– Дефицит је мањи од овогодишњег, задуженост ће бити на нивоу од 56,1 одсто БДП-а, а биће настављен економски раст. То показује да наша економија стоји на чврстим основама и у оваквим околностима и да је јасно да се води успешна економска политика – каже Миленко Јованов.

Како коментаришете што вас део опозиције оптужује за нетолеранцију у Скупштини Србије?

А у чему се огледа та нетолеранција? У томе што нећемо да играмо улогу коју су нам наменили и што не седимо скрушено погнуте главе док нас они вређају, док вређају председника Вучића и његову породицу, оптужују без доказа, измишљају и препричавају лажи опскурних појава са друштвених мрежа Рекао сам им на почетку мандата да их је неко дебело слагао када их је убедио да је на опозицији да критикује, а на власти да ћути и да трпи. Нити ћемо да ћутимо, нити ћемо да трпимо, већ ћемо да се боримо за политику коју подржавамо, у коју верујемо и која је, за разлику од њихове, донела овој земљи и народу конкретне резултате у свим областима живота.

Прете вам колеге посланици из проевропске опозиције шамарима, да ће вас јурити по улицама…

И псују ми мајку, па то забележе камере, два пута се залећу из клупа да ме бију, а шта све добацују што се и не чује и не види у преносу, не можете ни да замислите. Знате, немоћ рађа фрустрације, а њихова немоћ је додатно фрустрирајућа, јер су обећавали како ће да покажу свој раскошни политички таленат чим уђу у скупштину. Међутим, не иде им. Нити су показали политичку вештину, нити су промовисали неку нову и другачију политику. Али су показали да нису у стању да контролишу своје понашање, а сложићемо се да онај ко није у стању да влада собом још мање може да влада другима. Ипак, са тим Лутовчевим претњама шамарањем су направили корак даље, јер су наредних седам дана сви њихови корифеји објашњавали да би то шамарање било сасвим у реду и да је то једна потпуно нормална реакција. Мислим да је то њихов потпуни пораз, али да га у јарости и немоћи у овом моменту нису свесни, а када буду били већ ће бити касно.

Да ли се хибридни рат који се води против Србије одражава ин у политичком деловању неких партија и покрета?

Ако пет посланичких група на позив човека који не живи у Србији, али и овде има одређене политичке интересе, у скупштини направи циркус онда је јасно да је одговор на ваше питање позитиван. И мислим да је ово тек почетак. Председника Вучића желе да сломе поводом питања Косова и Метохије због тога што им је потребно да ту тему затворе како су замислили пре него што са председником Путином седну за сто и почну разговоре о престанку рата у Украјини. Зато им се жури и зато ће притискати и споља – претњама санкцијама, повлачењем инвестиција, поновним увођењем виза и слично, али и изнутра – криминализацијом и дехуманизацијом најпре председника и његове породице, а затим и других представника власти, измишљањем афера, стварањем негативне атмосфере у друштву оптужбама против власти за све и свашта… И ту ћете видети потпуно синхронизовано деловање спољних и унутрашњих политичких фактора. Или, да парафразирам Пекића који је ту метафору искористио у другом контексту, ради се о „две шине истог колосека“.

 

Дејан Сиаловић