Припрема...

9. јануар 2014.

Буџет АП Војводине за 2014. годину


2Поштована председавајућа, поштоване колеге, већ је речено да је овај буџет у великој мери пресликан од неких ранијих година и заиста он је, као и ранијих година, потпуно неусклађен са потребама грађана Србије који живе на подручју Аутономне Покрајине Војводине и не препознаје проблеме са којима се ти грађани сусрећу.

Оно што је позитивно заиста и то је вредно похвале, то је да је највећи буџет и највећа средства, не рачунајући неке друге секретаријате који имају доста трансферних средстава, добио Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и то јесте очигледно, сада већ можда може да се назове и неком идејом и стратегијом Покрајинске владе и можда показује неки правац како мислите у неком наредном периоду да радите на развоју, отварању неких радних места или чему год.

Међутим, већ на следећој страни видите оно о чему сам у уводу рекао, дакле, да је ово потпуно у једном дисбалансу са стварним потребама грађана. 2,6 милијарди динара за културу и јавно информисање. Дакле, ово је други буџет по величини, ако погледате секретаријате. Значи, највећи проблем грађана у Војводини је то што су некултурни и неинформисани или је проблем намирити коалиционог партнера да не даје изјаве да је Вучић сваки дан, је л`тако, човек који држи реч, али дајте да видимо шта је онда поента, да се грађани информишу или да се коалициони партнер намири.

Опет потпуни дисбаланс, када саберете, господин Пајтић, ја сад не знам, још шест месеци сте председник Владе, а шта ћете бити после шест месеци не знам, можда ће бити правитељствујушчи совјет,као што сте рекли, па ћете имати и попечитеље и све остало…(Пајтић са места: да будемо монархија) За монархију, то већ не знам како ћете да изведете.( Пајтић са места: зашто, па ви сте монархистичка странка) Нисмо монархистичка странка, ја лично јесам монархиста, али сад баш Ви прави војвода да будете, неће вам то поћи за руком. (смех) То сте ви давно наумили, али неће вам то ићи… Али оно што јесте проблем, то је кад кажете – Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију, дали сте одређена средства, 1.460.000.000. Кад саберете та средства са секретаријатом господина Васина, дакле, то је Секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова и привреду, што је најважније, који има 1,38 милијарди динара, дођете отприлике на буџет Секретаријата за информисање и културу. Па, ако је то вама нормално, мени стварно није нормално. Демографија, орочени председник Владе каже – то је приоритет, 400 милиона динара сте одредили за то, а за вашу стратешку борбу против комараца 364 милиона. Значи, за децу, за демографију 10% више, него за комарце и 20% мање, него за емитовање и штампање, за које сте определили 500 милиона.

Ваш чувени секретаријат за руде и губљење времена, што би рекли у „Алан Форду“, то сам говорио и прошлог пута, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, дакле, преписано све. Исти сад извештај имамо овде. Ви планирате следеће године исто оно што сте планирали за ову. И на прошлој седници смо имали на оном деветомесечном извештају све ово исто, иста активност, један – иста активност, два – иста активност, четири – овај Eurostat, све исто и није испуњено ништа ове године, сад ћете следеће године то исто да радите, а обећали сте нам да ће нешто бити урађено до краја ове године. Значи, од обећања ништа, него ћемо да препишемо, па ћемо идуће године тиме да се бавимо.

Кажем, оно што је заиста вредно подршке, то је опредељење средстава и одређење одређе количине средстава, која заиста није мала, за пољпривреду и надам се да ће то поправити стање у пољопривреди у Покрајини, али све ово остало, сматрам да јесте основана критика и ја заиста не могу да верујем да је информисање и култура, шта год ко мислио, важније од запошљавања, да је то важније од демографије, просто не видим никакав смисао у томе, али пошто ви тај смисао видите, ви за то и гласајте. Ми ћемо гласати „против“, за разлику од оних који увек имају примедбе, па гласају „за“, ми док имамо примедбе гласаћемо „против“, а кад будемо имали нешто да похвалимо више, од онога што сам данас могао да кажем позитивно о овом буџету, онда ћемо разговарати на други начин, али оно што је чињеница, то је да заиста је ово, рекао бих, у једној доброј мери политички буџет, где ви покушавате одређеним… (добацивање из сале: како политички буџет?) Јесте, јесте, политички је, зато што овим буџетом покушавате да колико-толико зауставите ерозију, која већ неко време влада у коалицији. Хвала лепо.

Након ове дискусије покрајински секретар за финансије, Зоран Радоман, рекао је да већина новца намењеног култури иде Српском народном позоришту.

Реплика

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Господине Радоман, није спорно, могли сте ви и две милијарде да дате Српском народном позоришту, није у томе ствар, него морају се одредити приоритети. О томе се ради. Кажете – само 400 милиона. Па, 400 милиона и за демографију, а 500 за штампање. Онда то није „само“. Па, ево, имате, то штампање вам је на 24. страни, у оквиру функционалне класификације 830, услуге емитовања и штампања, планирана средства у износу 506,1 милиона динара. Није спорно, ви можете цео буџет да дате на културу, ако је то стратешко опредељење или на комарце, ако је то стратешко опредељење ове Владе. Немам ја проблем с тим, ја за то нећу да гласам, јер сматрам да је то погрешно. Да ли ћете ви дати 1.600.000.000 Српском народном позоришту? Можете да дате и две и пет, али није нормално да дате 400 за демографију, а 1.600.000.000 позоришту. Није нормално да дате 400 за демографију, 360 за комарце. Није нормално 400 за демографију, 500 за штампање. То није нормално. То је погрешно, по нашем мишљењу. Позитивно је ово за пољопривреду, то сам рекао и то је у реду. Ово је политичка одлука и у реду је то, ја то разумем, али нисам дужан да то подржавам. То је ваша Влада, па ви сад радите, пресипајте из шупљег у празно како знате и умете, да се одржите колико можете.

Што се Статута тиче, то је већ неколико пута помињано, колико ја знам, на дневном реду је буџет, а о Статуту ћемо причати када буде било време. Дакле, на време смо вас упозоравали, кад је Закон оборен, говорили смо вам, немам отровних стрелица ни према коме, али немојте сада да скрећемо пажњу. Можемо да причамо о Статуту, ако хоћете, ево, направите неку варијанту да проширимо дневни ред, па да причамо и о томе. Колега Боровић је причао о томе и колега Пастор је причао о томе, сад сте ви причали о Статуту… Оставите Статут. Статут је неуставан, од главе до пете. 140 страна сте добили образложење, читајте, занимајте се тиме, видите шта је све неуставно.

Што се буџета тиче, рекао сам, по нашем мишљењу више је мањкавости, него онога што је за похвалу и није ми нормално, кажем оно што сам већ рекао, дакле, још једном понављам, да је само 400 милиона кад је у питању, не знам шта сте рекли, издавање, није нормално да је то само 400 милиона, јер је исто толико, само 400 милиона за демографију. Не могу се те две ствари ставити у раван, забога.