Припрема...

29. новембар 2022.

Цензус се враћа на пет одсто?


Овај потез Пре више од две године спуштен је на три одсто, а све чешће чују се захтеви, како од странака на власти тако и од оних из опозиције, да се врати изборни праг од пет одсто. Тај потез би могао да проузрокује укрупњавање политичке сцене, оцењују саговорници Блица, и напомињу да разлога за страх треба да имају странке специфичног профлам, оне које имају малу подршку и слаб потенцијал за коалицијие.

Најновији захтев да се изборни цензус врати на пет одсто дошао је од лидера Јединствене Србије, коалиционог партнера Социјалистичке партије Србије, Драгана Марковића Палме.

– Они који су добили три одсто и они који су се удруживали, посвађали су се и пре него што су ушли у Скупштину Србије. Због њих Србија касни са уласком у ЕУ, јер увек им нешто фали – казао је лидер ЈС и најавио је да ће ту иницијативу поднети Скупштини Србије.

Враћање на пет одсто значило би да, на пример, ако на неке следеће изборе изађе 3. 000. 000 људи, биће потребно 150. 000 гласова за прелазак цензуса, док је сада потребно 90. 000.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов подсећа за Блиц да је цензус од три одсто омогућио готово свима који су изашли на изборе да буду заступљени у Скупштини.

– Мислим да није лоше што народ има прилику да види да су представници опозиције потпуно безидејни, да немају никакву политику, већ се баве препричавањем измишљотина опскурних назовимедија, да нису у стању да контролишу своје понашање, па или желе да изазову тучу, или имају нервне сломове, као и да за све ово време нису урадили апсолутно ништа за грађане Србије. За ових неколико месеци је потпуно разбијена лажна слика о томе како су они политички доминантни, али немају прилику то да покажу. Речју, цензус од три одсто је потпуно разоткрио сву немоћ, незнање и неспособност опозиције, али сачекаћемо да видимо шта све предвиђа предлог колега, па ћемо се о њему изјаснити – рекао је Јованов.