Припрема...

3. јун 2019.

Цео регион у савезу против председника Србије


Омча око Александра Вучића стеже се са свих страна, а притисци ће кулминирати како се буде приближавао 1. јул, за када је у Паризу заказан нови самит о Kосову, након потпуног фијаска недавног скупа у Берлину.

Према информацијама до којих је Српски телеграф дошао од поузданих саговорника у дипломатским круговима, ништа од овога што се догађа последњих дана није случајно. Провокативне и претеће поруке и акције које стижу пре свега из региона, али и из појединих европских центара моћи (погледајте оквир), имају исти циљ: онемогућавање било каквог решења за косовски проблем. Мотиви су, додуше, донекле различити, али је оно што желе да постигну у Приштини, Тирани, Загребу, Скопљу, Подгорици, Берлину (самим тим и Бриселу, где Немачка и даље води главну реч) идентично: Србија не сме додатно да ојача и постане главни играч на Балкану, а ако успе да размрси косовски чвор, то ће се свакако врло брзо догодити.

– Ником у окружењу, па и мало шире, сваком из својих разлога, не одговара да се проблем Kосова реши на било који начин. Јасно је колико Албанија, Хрватска, Македонија, о људима у Приштини и да не говорим, стрепе од јаке Србије – наводи један од наших саговорника, страни дипломата…

Да у речима овог дипломате, пре свега када је реч о притисцима из региона, и те како има истине, сматра и Миленко Јованов, потпредседник СНС:

– Сви они добро знају да је Александар Вучић успео да потпуно преокрене ситуацију у Србији. Државу која је пред банкротством успео је да претвори у економски стабилну земљу која има раст БДП и суфицит у буџету. Држави и народу коме је годинама наметана одговорност за све и свашта вратио је национални понос и самоувереност. Све то смета онима који су навикли да је Србија слаба и зато нападају Вучића лично, али и покушавају да искоришћавањем нерешеног питања KиМ Србију или гурну у отворен конфликт или створе неке нове проблеме, а све у циљу да јој отежају и успоре даљи развој.

Извор: Српски телеграф