Припрема...

24. јануар 2013.

Циљ акција против ћирилице – уништити траг о Србима


1НОВИ САД – Портпарол Покрајинског одбора Демократске странке Србије (ДСС) у Војводини Миленко Јованов изјавио је данас да акције које се на различитим местима протеклих дана воде против Срба и ћириличног писма имају исти циљ – да униште сваки траг да ту живе или су живели Срби.

„Сматрам да акције Хрватске странке права у Вуковару, која тражи забрану ћирилице у том граду, шиптарских вандала који руше надгробне споменике Срба на Косову и Метохији као и странака, удружења и појединаца који већ три недеље хистеришу где стигну због поновне употребе ћирилице у Новом Саду, можда нису координисане и заједнички осмишљене, али свакако имају исти циљ“, оценио је он на конференцији за новинаре.

Тај циљ је да се и у Вуковару и на Косову и Метохији, „а неко изгледа мисли и у Војводини потпуно уништи сваки траг да ту живе, или да су икада живели Срби“, навео је Јованов и нагласио да ДСС то сигурно неће дозволити.

Портпарол покрајинског одбора ДСС је, на питање новинара да прокоментарише јучерашњи перформанс Градског одбора Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) у Новом Саду, истакао да је ЛСВ том својом акцијом „показала свој прави однос“ према граду и људима који у њему живе или су живели.

„Заиста је невероватно да некоме падне на памет да у дану када читав Нови Сад и околина обележавају сећање на жртве Рације, невине жртве мађарских фашиста, изводи политички перформанс“, рекао је Јованов.

Он је додао да би нарочито требало имати на уму да су невини грађани Новог Сада 1942. године „бацани под лед, између осталог и због ћирилице, јер они нису страдали ни зато што су били партизани, ни четници, већ само зато што су били Срби, или Јевреји“.

Градски одбор ЛСВ организовао је, у среду у центру Новог Сада, акцију током које су се чланови те странке окупили на стајалишту градских аутобуса у знак протеста против, како су казали, „ћирилизације“ града.

Повод за ту акцију било је недавно увођења ћириличних натписа на градским аутобусима.

Функционер ЛСВ Александар Кравић је том приликом рекао да та странка никад није била против употребе ћирилице јер се, како је рекао, то писмо као и латинично, вековима користи у Новом Саду, али је додао да је ЛСВ „против силовања града ћирилицом“.

Извор: Танјуг