Припрема...

22. новембар 2014.

Да ли су виртуелни салаши будућност пољопривреде?


Tan2013-4-25_15179765_2Читав концепт који сам планирао да изнесем данас пореметио је председник Скупштине својим излагањем и најавом да неће подржати ову реконструкцију, пошто сам хтео да кажем да ово и није нека реконструкција, када испаде да ћемо стварно имати реконструкцију, јер од три коалициона партнера по свему судећи у неком наредном периоду имаћемо само два у владајућој коалицији, јер ово не можемо другачије да читамо, ако неко не подржава Владу, логично је да је следећи корак да не буде део те Владе, то је најнормалније. Није ово чак и у том неком смислу први уступак и реконструкција коју смо имали, наравно не у буквалном смислу, ако бисмо то мало шире тумачили, први акти те природе десили су се већ после изгласавања оне Одлуке о изменама Одлуке о избору посланика у Скупштину Војводине када је једном коалиционом партнеру за верност и враћање на пут власти дато место једног заменика покрајинског секретара и један да ли помоћник или саветник покрајинског секретара, тај део Скупштина није морала да верификује, па нисам сигуран тачно о чему се ради. Ово данас што имамо неће донети никакву суштинску промену у раду Покрајинске владе. Наиме, ова Влада нема проблем персоналне природе, кључни проблем ове Владе је њена политика, и уколико ће политика остати иста, а остаће иста на жалост, потпуно је свеједно да ли ће ту политику да спроводи Драгослав или ће да је спроводи Владимир. То је потпуно свеједно.

Са друге стране решење, по коме ће Лиги социјалдемократа Војводине бити препуштен Секретаријат за пољопривреду је катастрофална одлука и то вам изгледа као да дате кози да чува купус. Дати њима секретаријат где се управља огромном количином новца у Војводини је заиста, рекао бих чак, и неодговорно из простог разлога што смо у претходном периоду и четири године имали прилику да видимо како изгледа управљање Покрајинским секретаријатом за пољопривреду од стране те странке. Зато желим да поставим питање да ли ће се наставити са политиком изградње виртуелних салаша, господине председниче Владе, да ли ће то бити кључни замајац развоја vlada-apv,-rekonstrukcija,-zakletva-2_660x330пољопривреде у Војводини, дакле виртуелни салаши неће, а то су салаши за које се узму бесповратна средства од Владе Војводине, па се део средстава однесе кући, део се врати странци, услика се неки трећи салаш који стварно постоји и тиме оправдате паре. Дакле, да ли ће то бити политика и да ли ћете наставити политику конфронтација и удовољавању жељама једног коалиционог партнера да бисте наставили да владате? Имали смо прилику да видимо у претходне две седнице како изгледа та политика.Та политика је захтев да се у овој Скупштини расправља о стварима без икаквог суштинског значаја, односно без икаквог суштинског доношења одлуке и одређивања ове Скупштине, не од значаја, те су ствари од суштинског значаја свакако, али да се расправља тако као на трач партији, уз кафицу, па причамо тако мало о Уставу, па причамо тако мало о НИС-у, па ћемо сада да причамо не знам ни ја о чему.

На прошлој седници сам рекао, уколико хоћете да се расправља озбиљно о стварима онда предлажите измене и допуне закона, и нека покрајинска Скупштина буде предлагач. Ово да се откачиње по једна тачка из програма, да би неко могао да каже како је ето успео у не знам чему, представља понижење и за Владу Војводине и за Скупштину Војводине. Ви сте то на жалост прихватили, и ви у томе активно учествујете и сада ћете наставити у том правцу да бисте владали још неко време. То је оно што је проблем.

Уколико ће Влада такође наставити да води политику, поред ове политике конфронтације и испуњавања неких сулудих идеја, дакле, уколико наставите да спроводите политику буквално централизације Покрајине, а да причате све време о децентрализације Србије, онда ни то није добра политика. А како централизујете Покрајину показују ваши буџети.

АНА ТОМАНОВА МАКАНОВА:
Ја Вас молим, време.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Извињавам се. Из буџета у буџет, из одлуке у одлуку се види да је политика погрешна, и зато што је политика погрешна никакве кадровске промене не значе ништа, јер ће ствари остати исте, па докле ће да трају то ћемо видети. Хвала.

 

Извод из стенографских бележака са 36. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 3. новембра 2014. године РАЗРЕШЕЊЕ И ИЗБОР ПОТПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ