Припрема...

27. мај 2019.

Дијалог са опозицијом једино у Скупштини


Тражили расправу о Косoву и Mетохији, па побегли под шатор. Чланска карта напредњака није алиби за кршење закона

Место за договор између власти и опозиције је парламент. О консензусу око кључних ствари за државу не може се разговарати испод шатора или на „Твитеру“. Одлука опозиције је да буду тамо, а не у Скупштини и тиме су јасно показали ко је данас у Србији не само против консензуса, већ и против било каквог озбиљног разговора.

Овако, на питање о томе да ли је могућ макар минимални консензус око најважнијих политичких питања између владајућих странака и њихових противника, одговара Миленко Јованов, потпредседник СНС. Он сматра да бојкот опозиције неће умањити легитимитет расправе о Косову и Метохији, која почиње данас у Народној скупштини:

– Они који су тражили расправу о Космету, сада су од ње побегли под шатор – каже Јованов. – Немају никакву политику, већ само пароле. А у озбиљној расправи са озбиљним саговорником опремљени само паролама – немате шта да тражите. Њихово бежање говори да тај Ђиласов, Јеремићев и Обрадовићев савез нема одговор ни на једно питање од значаја за државу и грађане. Њихова највећа брига је ко би уместо народа, који их неће, могао да их доведе на власт. Када би се водила расправа како се на рачуне приватних фирми пребацује 500.000 евра буџетских пара, или како се са белосветским хохштаплерима договарају мутни послови, сигуран сам да би лидери тог савеза имали шта да кажу из личних искустава и достигнућа.

* Да ли ће после седнице парламента о КиМ, држава изаћи са конкретним планом о решавању националног питања?

– Извештаји Канцеларије за КиМ и председника Републике ће у великој мери приказати право стање на Космету, позицију Србије, као и могуће шансе које нам се указују, али и претње које се над нама надвијају. Наша позиција је јасна – ни као држава, ни као народ не можемо да прихватимо да из разговора о КиМ изађемо као поражена и понижена страна. Ипак, причати о конкретним решењима док су на снази антицивилизацијске таксе од 100 одсто није ни потребно, ни озбиљно.

ВУЧИЋ ЋЕ ПРЕСЕЋИ * ДА ли је СНС донео дефинитивну одлуку да избори буду на пролеће следеће године? – Одговор ћемо добити у наредним данима. И Председништво и Главни одбор странке овластили су председника Вучића да донесе одлуку везану за изборе, уверени и поучени искуством да ће бити у интересу Србије и њене борбе за КиМ, инвестиције и друга важна питања.

* Да ли СНС наставља обрачун са локалним функционерима који злоупотребљавају свој положај?

– Од доласка СНС на власт, у друштву је промењен приступ према кадровима за које се сумња да су се огрешили о закон. Не примењује се више старо правило „јесте битанга, али је наша битанга“. Свако одговара за своје поступке и чланска карта никоме не може да пружи алиби. Подржавам такав приступ, јер ни поштење, ни марљивост, ни посвећеност Вучића нису кијавица, па да могу да се пренесу боравком са њим у истој странци. Свако својим радом мора да покаже да је достојан онога што је захваљујући Вучићевом имену, и преко његових леђа, добио.

Извор: Вечерње новости