Припрема...

21. јануар 2021.

Дијалог власти и опозиције на српском или енглеском језику


Наставак дијалога власти иопозиције о побољшању изборних услова биће одржан уз посредовање Европског парламента. Владајуће партије спремне су за разговор, док је опозиција оштро подељена у томе – да ли у овом разговору треба да посредују странци и да ли, рецимо, о српским бирачким списковима треба да се разговара на енглеском језику.

Главна питања уочи почетка разговора су какав дијалог треба водити, по којим критеријумима, ко би посредовао и које партије из опозиције би учествовале, али и ко је „права“, а ко лажна опозиција. Недоумице су настале и око тога како тумачити поруку известиоца Европског парламента Владимира Билчика када каже да је парламентарна опозиција прва која треба да буда позвана – јер они који највише инсистирају на разговору нису у парламенту.

Потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов за „Политику“ каже да није неопходно да у дијалогу власти и опозиције буду присутни европарламентарци, али да нема ништа против тога. Каже да ако неко мисли да ће то дати било какав већи кредибилитет разговорима, нема ништа против и те могућности. „СНС“ нема разлога ни да се крије, нити да се склања од разговора с било ким. Апсолутно сам сигуран да смо и ми сами способни да седнемо и да се договарамо, али нису напредњаци тражили учешће странаца, већ је то учинио део око бојкоташке опозиције“, каже Јованов.

Миленко Јованов каже да они који желе да учествују у дијалогу морају да буду неутрални. Због тога сматра да се Тања Фајон сама искључила из било какве опције. „Не знам како неко може да сматра да ће Тања Фајон бити непристрасна и неутрална, ако је реч о особи која је отворено давала подршку једном делу опозиције и која се онако брутално мешала у изборе у Шапцу. Шта можемо очекивати од такве особе када буде било у питању нешто важније на много вишем нивоу, када се она умешала у локалне изборе. То је потпуно неприхватљиво и због тога мислим да она није адекватна то да ради, али то треба да одлуче они чија је то надлежност, истиче Миленко Јованов.