Припрема...

3. октобар 2013.

Дискусија о шестомесечном трошењу буџета Војводине


mj_sapvПоштовани господине председниче, даме и господо посланици, поново имамо један од извештаја Владе Војводине о трошењу средстава, и мене ови извештаји који иду периодично на шест месеци заиста подсећају на онај филм „Дан мрмота“, где се један дан врти изнова и изнова са истим догађајима. Tако и нама изнова и изнова сваких шест месеци дајете извештаје који су суштински, ако не исти, онда бар веома слични. Поново субвенције, поново комарци, поново финансирање неуставних надлежности итд, тако да заиста ништа ново ни у овом Извештају од Владе Војводине.

Што се тиче самих цифара које су приказане, оне су у складу са неким стандардима за тих првих шест месеци. Дакле, ако је остварење приходовне стране 40%, остварење расходновне стране на неких такође 40%, онда заиста можемо рећи да је то у складу са неким нормалним токовима за првих шест месеци. Логично је да у другој половини године буде више прихода, како то већ иде, и да ће се неке ствари још решавати. Међутим, кључно питање је ако и приходи и расходи стоје у неком балансу, ко осећа бољитак од тако балансираних јавних финансија које води Влада? Где је бољитак? У броју запослених, у броју нових радних места, у пољопривреди, у малој привреди, код малих и средњих предузећа? То је оно што не да не видимо из Извештаја, него не видимо ни у свакодневном животу. Колеге су спомињале, и ја ћу се само кратко осврнути, да је заиста невероватно да је поново и у овом Извештају 232 милиона, значи 63% плана, отишло на прскање комараца, а проблем је то што ћете фискалну годину завршити тако што ћете остварити 100% план и сваки пут остварите 100% план, по сваком извештају ви остварите 100% план, када су комарци у питању. Сада више не знам ни када се прскају комарци, било је прво приче, било је разних изјава ове године из тих разних завода, да не може да се прска, да су врућине, да су падавине, не знам ни ја шта, сада је испало да су овде прскани и то за 232 милиона. Ја знам да су се грађани изузетно жалили на присуство комараца ове године. Не знам чиме сте их прскали, да ли их прскате да их уништите или их само заливате, да ли они мутирају изгледа, пошто смо сада чули да су то неки супер комарци, који када нањуше да иде прскање, побегну у другу општину па се тамо сакрију, па онда када прође прскање они се врате. Немојте само да побегну у земље Европске уније, могу да нам покваре добре односе. Заиста невероватне ствари.

Оно што је посебно забрињавајуће, то је да и овај Извештај показује да се Покрајинска власт спрда са државом Србијом и одлукама Уставног суда Србије. 7 милиона Академија наука културе и уметности Војводине. То је она невладина организација која је заменила тзв. Војвођанску академију наука и уметности која је проглашена неуставном. Као што је господин Пастор једном приликом рекао „пас је назван кером“, суштина није промењена, али се са финансирањем наставило. На исти начин се финансирају неке друге ствари, дакле, Канцеларија у Бриселу је преименована, више није Канцеларија сада је истурено одељење Фонда Европских послова итд. Апсолутно неприхватљиво понашање, апсолутно неприхватљиво одношење према одлукама државе Србије и државних органа, и што је највећи проблем, а ово је такође веома велики проблем, што је највећи проблем без икаквог конкретног ефекта на побољшање живота грађана. Можда ови људи којима дајете субвенције и којима помажете кроз буџет имају побољшање у личним животима, али од тога колико видим, људи који живе у Војводини немају неке велике користи. Хвала.